A noua zi de război în Ucraina. Tot ce știm până acum

04 03. 2022, 11:04

Este a noua zi de război în Ucraina. Un incendiu a izbucnit la cea mai mare centrală nucleară din Europa, situată în Zaporijjea, Ucraina, iar flăcările au continuat timp de câteva ore bune înainte să fie stinse. „Un rezultat al bombardamentelor desfășurate de inamic, centrala nucleară de la Zaporijjea este în flăcări”, a anunțat Dmytro Orlov pe o rețea de socializare.

Președintele ucrainean Volodîmîr Zelenski a acuzat Rusia de „terorism nuclear”, iar prim-ministrul britanic Boris Johnson a spus că forțele lui Vladimir Putin sunt „nesăbuite”. Nimeni nu a murit în incendiu, însă incidentul ridică mari semne de întrebare cu privire la soarta centralelor nucleare ale Ucrainei pe măsură ce conflictul se amplifică.

Președintele american Joe Biden și premierul canadian Justin Trudeau au condamnat Rusia pentru bombardarea centralei și declanșarea incendiului.

Coloană uriașă de vehicule militare rusești în apropiere de Kiev

Forțele ruse au preluat controlul asupra clădirilor guvernamentale regionale și locale din orașul-port Herson, de la Marea Neagră, au transmis autoritățile locale. Forțele ruse au intensificat și asediul asupra orașului Mariupol.

Temerile continuă să se accentueze în privința unei coloane uriașe de vehicule militare rusești în apropiere de capitala ucraineană Kiev. Deși un oficial american a spus că ofensiva pare să fi „încetinit”, există suspiciuni că cele 15.000 de trupe atașate convoiului așteaptă resurse logistice înainte să lanseze un asalt asupra capitalei Ucrainei.

Un hostel lovit de rachete lansate de invadatorii ruși în Vasilkiv, regiunea Kiev. Sursa foto: Hepta.ro

Cel puțin 33 de civili au fost uciși în timpul unui atac aerian al forțelor ruse asupra unei zone rezidențiale din orașul nordic Cernihiv, au transmis autoritățile ucrainene. Bilanțul morților în Ucraina continuă să crească.

Ucraina și Rusia au căzut de acord să creeze coridoare umanitare

Vladimir Putin i-a spus președintelui francez Emmanuel Macron că „refuzul acceptării condițiilor Rusiei” înseamnă că războiul va continua în Ucraina, a anunțat Palatul Élysée. Oficialii francezi au mai spus că se așteaptă ca „răul abia acum să vină”.

În cadrul unui discurs televizat, la scurt timp după o convorbire telefonică de 90 de minute cu Macron, președintele rus Vladimir Putin a susținut că operațiunile armatei ruse în Ucraina decurg conform planului. Liderul de la Kremlin a acuzat forțele ucrainene că folosesc civili ca „scuturi umane” însă nu a oferit și dovezi.

Ucraina și Rusia au căzut de acord să creeze coridoare umanitare pentru a evacua civili în a doua rundă de negocieri organizată joi după-amiază, însă consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a declarat că rezultatul negocierilor nu s-a ridicat la așteptările ucrainenilor. A treia rundă de negocieri este așteptată să aibă loc săptămână viitoare, a precizat Belta, agenția de presă de stat din Belarus.

Volodîmîr Zelenski a cerut negocieri directe cu Vladimir Putin

Președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, a cerut negocieri directe cu liderul rus, adăugând că aceasta este „singura cale de a opri războiul”. Vorbind la o conferință cu presa, Zelenski a cerut Occidentului să intensifice ajutorul militar pentru Ucraina, avertizând că restul Europei va fi sub amenințare dacă i se va permite Rusiei să avanseze.

Baricade au fost amplasate la Monumentul Independenței, iar soldați patrulează în timp ce sirene de raid aerian se aud în capitala Kiev. Sursa foto: Hepta.ro

Secretarul de Externe al Marii Britanii, Liz Truss, a impus sancțiuni pentru miliardarul rus Alișer Usmanov, ale cărui legături comerciale cu clubul de fotbal Everton au fost suspendate. De asemenea, sancțiuni au fost impuse și pentru fostul premier adjunct rus Igor Shuvalov.

Canalul de televiziune britanic BBC a fost blocat în Rusia

Canalul de televiziune britanic BBC a fost blocat în Rusia, potrivit GlobalCheck, care monitorizează cenzura pe Internet. În urmă cu doar câteva zile, UE a blocat website-urile sponsorizate de statul rus Sputnik și RT.

Pentagonul a stabilit o linie de comunicații cu Ministerul de Apărare al Rusiei „cu scopul de preveni incidente militare și escaladare”, a declarat un oficial american. Stabilirea liniei nu a fost confirmată oficială încă, dar mai multe organizații de presă au relatat despre asta. Linia ar fi fost create la data de 1 martie, potrivit The Guardian.

O navă cargo deținută de Estonia s-a scufundat în portul ucrainean Odesa de la Marea Neagră, la câteva ore după ce un vas al Bangladesh a fost lovit de o rachetă sau bombă la est de port, astfel evidențiind pericolul tot mai crescut pentru transportul maritim.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Rusia a notificat AIEA că a preluat controlul celei mai mari centrale nucleare din Ucraina

Rusia și Ucraina, istoria întortocheată care le unește, dar și separă în același timp

Ucraina, o scurtă istorie a unei țări intens disputate

Mari personalități din istoria Ucrainei care au adus contribuții întregii lumi