Misiunea Ax-1 a SpaceX, care va duce un echipaj privat pe ISS, a fost amânată până pe 6 aprilie

31 03. 2022, 03:00

Misiunea Ax-1, prima misiune ce va duce un echipaj complet privat pe Stația Spațială Internațională (ISS), nu va mai avea loc în primul weekend al lunii aprilie.

Misiunea Ax-1 își propusese să decoleze în data de 3 aprilie de la Centrul Spațial Kennedy (KSC) al NASA din Florida. Însă luni, 28 martie, NASA a aprobat oficial pentru perioada 1-3 aprilie „repetiția generală” crucială a misiunii sale Artemis 1, o sesiune de antrenament care, de asemenea, are loc la KSC. În consecință, Ax-1 a fost amânată pentru câteva zile.

„NASA, Axiom și SpaceX preconizează acum o dată nu mai devreme de 6 aprilie pentru lansarea Misiunii Axiom 1 (Ax-1), prima misiune privată de astronauți pe Stația Spațială Internațională, în așteptarea aprobării perioadei de desfășurare”, au scris oficialii NASA, potrivit Space.com.

Misiunea Ax-1 va duce 4 persoane pe ISS

Ax-1 va folosi o rachetă SpaceX Falcon 9 și o capsulă Dragon pentru a trimite 4 persoane pe stația spațială pentru o perioadă de opt zile. Trei dintre aceste persoane sunt clienți plătitori; al patrulea este Michael López-Alegría, angajat Axiom și fost astronaut NASA, care conduce misiunea.

SpaceX are o altă lansare de astronauți în curând, care vor pleca tot de la KSC: este vorba de cea a misiunii Crew-4, care va trimite către laboratorul de pe orbită 3 astronauți NASA pentru o perioadă mai lungă. NASA și SpaceX au stabilit ca decolarea lui Crew-4 să aibă loc pe 19 aprilie, această dată rămânând stabilă, în ciuda amânării Ax-1, au declarat oficialii agenției.

Pregătiri pentru Artemis 1

Repetiția generală Artemis 1 este o serie de teste care vor simula activitățile și procedurile dinaintea lansării, incluzând alimentarea uriașei rachete Space Launch System (SLS) a misiunii.

Artemis 1, primul zbor al SLS, va trimite capsula Orion a NASA într-o misiune fără echipaj în jurul Lunii. Lansarea este așteptată momentan în mai sau iunie; NASA va stabili o dată oficială după analizarea rezultatelor repetiției generale și a altor teste.

Vă recomandăm să citiți și:

Fosta soție a lui Jeff Bezos a donat o sumă fără precedent unei clinici pentru femei

Internet pe Lună? Un start-up spune că ar putea fi posibil până în 2024

Primul zbor orbital de test al Starship ar putea avea loc în curând

Au trecut 21 ani de când Staţia Spaţială MIR, a ruşilor, s-a prăbuşit în flăcări în ocean – VIDEO