Rusia a folosit mine antipersonal interzise în Ucraina, a anunțat Human Rights Watch

02 04. 2022, 09:00
Sursa foto: Profimedia

Rusia a folosit în Ucraina mine antipersonal interzise. Forțele rusești care luptă în Ucraina au folosit mine antipersonal interzise în regiunea Harkov, a anunțat Human Rights Watch.

Organizația internațională a precizat că minele antipersonal au fost localizate pe 28 martie de tehnicienii ucraineni specializați în eliminarea munițiilor explozive.

„Se știe că Rusia deține aceste mine terestre recent amplasate, care pot ucide și mutila fără discriminare oameni pe o rază aparentă de 16 metri”, a declarat HRW, potrivit CNN.

Specialiștii susțin că Ucraina nu deține acest tip de mină și nici sistemul său de lansare.

Tratatul internațional de interzicere a minelor din 1997

„Țările din întreaga lume ar trebui să condamne cu fermitate utilizarea de către Rusia a minelor antipersonal interzise în Ucraina. Aceste arme nu fac diferența între combatanți și civili și lasă o moștenire mortală pentru anii următori”, a declarat Steve Goose, reprezentantul Human Rights Watch.

Tratatul internațional de interzicere a minelor din 1997 nu permite utilizarea, producția, stocarea și transferul de mine antipersonal. Rusia nu se numără printre cele 164 de țări care au aderat la acest tratat, a precizat HRW.

„Utilizarea de către Rusia a minelor antipersonal în Ucraina încalcă în mod deliberat norma internațională împotriva utilizării acestor arme oribile”, a adăugat Goose.

CNN nu a putut confirma informația din alte surse și a solicitat un răspuns din partea Ministerului rus al Apărării.