Home » D:News » De ce vrea Putin ca exporturile de gaze să fie plătite în ruble (DOCUMENTAR)

De ce vrea Putin ca exporturile de gaze să fie plătite în ruble (DOCUMENTAR)

Credit foto: Shutterstock
Publicat: 06.04.2022

Șantajul lui Putin la adresa vestului pare că n-are limite. Vinde gazele doar pe ruble tuturor celor pe care-i consideră… neprieteni. Obiectivul lui ar fi de a forța companiile europene să facă tranzacţii cu Banca Centrală a Rusiei, aflată sub sancţiuni, și astfel moneda rusă ar putea fi întărită.

Președintele rus a semnat un decret prin care națiunile considerate „neprietenoase” trebuie să plătească livrările de gaze în ruble, începând din luna aprilie, folosind un cont deschis în moneda națională rusă la Gazprombank. În caz contrar, Moscova amenință că va opri livrările.

Lista țărilor „neprietenoase” corespunde cu cele care au impus sancțiuni. Pe listă se află SUA, statele membre ale Uniunii Europene (UE), Marea Britanie, Japonia, Canada, Norvegia, Singapore, Coreea de Sud, Elveția și Ucraina. Unele dintre aceste țări, printre care SUA și Norvegia, nu cumpără gaz rusesc.

Germania se bazează pe Rusia pentru 40% din aprovizionarea cu gaze naturale. Un aspect îngrijorător, de altfel. În acest context, Germania a declanșat un plan de urgență pentru administrarea rezervelor de gaz. În consecință, acest plan ar putea duce la raționalizarea energiei.

Berlinul s-a angajat să încheie dependența energetică față de Moscova, dar nu va putea atinge independența energetică totală înainte de jumătatea anului 2024.

În plus, și Grecia a cerut o întrunire de urgență a furnizorilor, guvernul olandez a spus că le va cere consumatorilor să consume mai puțin gaz, iar autoritatea de reglementare din Franța le-a transmis consumatorilor să nu intre în panică.

Deși țările vestice, au susținut că plata în ruble încalcă înțelegerile parafate… pe Putin nu l-a interesat și a mers cu planul său înainte.

Mai mult decât atât, un parlamentar rus a declarat că Rusia ar putea extinde cererea de plată în ruble și pentru alte mărfuri livrate: petrol, cereale, îngrășăminte, cărbune, oțel și aluminiu. Astfel ar putea crește riscul unei recesiuni economice în Europa și Statele Unite.

Citește continuarea pe Gândul!

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase