Home » D:News » Putin a avertizat că va lovi noi ţinte dacă SUA furnizează Ucrainei rachete cu rază mare de acțiune

Putin a avertizat că va lovi noi ţinte dacă SUA furnizează Ucrainei rachete cu rază mare de acțiune

Putin a avertizat că va lovi noi ţinte dacă SUA furnizează Ucrainei rachete cu rază mare de acțiune
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 07.06.2022

Preşedintele Vladimir Putin a avertizat Statele Unite, într-un interviu difuzat la televiziunea Rusia-1, că Rusia va lovi noi ţinte dacă Occidentul va furniza Ucrainei rachete cu rază de acţiune mai lungă pentru a fi folosite în sistemele de rachete mobile de înaltă precizie.

Statele Unite au exclus trimiterea de forţe proprii sau ale NATO în Ucraina, dar Washingtonul şi aliaţii săi europeni au furnizat arme Kievului, precum drone, artilerie grea Howitzer, rachete antiaeriene Stinger şi antitanc Javelin.

Preşedintele Joe Biden a declarat săptămâna trecută că Washingtonul va furniza Ucrainei sisteme de rachete de artilerie de înaltă mobilitate M142, sau HIMARS, după ce a primit asigurări din partea Kievului că acestea nu vor fi folosite pentru a ţinti Rusia.

Putin a declarat că livrările de arme nu sunt „nimic nou” şi nu schimbă nimic, dar a avertizat că va exista un răspuns dacă Statele Unite vor furniza muniţii cu rază de acţiune mai lungă pentru sistemele HIMARS, care au o rază de acţiune de până la 300 km, scrie Reuters.

SUA au exclus trimiterea de forţe proprii sau ale NATO în Ucraina

Dacă se furnizează rachete cu rază mai lungă de acţiune „vom lovi acele ţinte pe care nu le-am lovit încă”, a declarat Putin într-un interviu acordat postului de televiziune de stat Rusia-1.

Putin a declarat că raza de acţiune a sistemelor HIMARS de la Lockheed Martin depinde de muniţiile furnizate şi că raza de acţiune anunţată de Statele Unite este aproximativ aceeaşi cu cea a sistemelor de rachete de fabricaţie sovietică pe care Ucraina le deţinea deja. „Acest lucru nu este nimic nou. Nu schimbă nimic în esenţă”, a declarat Putin. El a precizat că aceste arme le înlocuiesc pe cele pe care Rusia le-a distrus.

Putin nu a identificat ţintele pe care Rusia le va ataca, dar a spus că „agitaţia” în jurul livrărilor de arme occidentale a fost concepută pentru a prelungi conflictul.

Vorbind despre dronele livrate de statele occidentale în Ucraina, Putin a declarat că apărarea aeriană rusă „le sparge ca pe nişte nuci”. Zeci, a spus el, au fost distruse, scrie Mediafax.

Deşi oficialii ruşi au avertizat că decizia SUA de a furniza Ucrainei sisteme avansate de rachete va exacerba conflictul, Putin a declarat că aceasta nu va aduce schimbări fundamentale pe câmpul de luptă.

Putin nu a identificat ţintele pe care Rusia le va ataca

Întrebat despre exporturile de cereale ucrainene, el a spus că cea mai bună soluţie ar fi transportul acestora prin Belarus, dar a precizat că va trebui să fie ridicate sancţiunile impuse aliatului rus.

De la invazia Rusiei din 24 februarie, transporturile de cereale ucrainene din porturile sale de la Marea Neagră au stagnat şi peste 20 de milioane de tone de cereale sunt blocate în silozuri.

Putin şi oficialii ruşi nu folosesc cuvintele război sau invazie, spunând că este vorba de o „operaţiune militară specială” menită să prevină persecuţia vorbitorilor de limbă rusă din estul Ucrainei.

Putin o prezintă, de asemenea, ca pe un punct de cotitură în istoria Rusiei: o revoltă a Moscovei împotriva Statelor Unite, despre care spune că a umilit Rusia de la căderea Uniunii Sovietice în 1991.

Ucraina spune că luptă pentru propria supravieţuire împotriva unei acaparări de teren în stil imperial rusesc care a divizat irevocabil cele mai mari două popoare slave din est şi a semănat moarte şi distrugere în a doua ţară ca mărime din Europa.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase