Home » D:News » Motorul unei vechi rachete rusești s-a dezmembrat pe orbită, generând și mai multe deșeuri spațiale

Motorul unei vechi rachete rusești s-a dezmembrat pe orbită, generând și mai multe deșeuri spațiale

Publicat: 06.05.2022

Un nou nor de deșeuri spațiale generat de motorul unei vechi rachete rusești a început acum să orbiteze planeta.

Un obiect catalogat drept #32398 s-a dezmembrat pe 15 aprilie, a postat pe Twitter 18th Space Defense Squadron a Forțelor Spațiale din SUA în data de 3 mai. Șaisprezece bucăți de resturi spațiale asociate cu evenimentul sunt în prezent urmărite.

Obiectul #32398 a fost motorul unei vechi rachete rusești care a ajutat la livrarea pe orbită a trei sateliți GLONASS ruși în 2007, potrivit jurnalistului și autorului Anatoly Zak, care conduce RussianSpaceWeb.com. (GLONASS este versiunea Rusiei a sistemului de navigație GPS.)

Sateliții GLONASS au fost lansați cu ajutorul unei rachete rusești Proton, a cărei etapă superioară avea două motoare mici, conform astrofizicianului și urmăritorul de sateliți Jonathan McDowell, care are sediul la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică.

Acestea motoare accelerează ușor etapele rachetei, pentru a se asigura că combustibilul din ele este poziționat corespunzător în rezervoare pentru repornirea motorului pe orbită, a explicat McDowell într-o serie de tweeturi. (În spațiu nu te poți baza pe gravitație pentru a trimite combustibilul în jos spre motor.)

Motorul unei vechi rachete rusești are tendința de a exploda în mod neașteptat

Aceste motoare ale treptelor superioare ale rachetei Proton sunt cunoscute drept motoare SOZ, iar în prezent există 64 de astfel de motoare pe orbita Pământului, a scris McDowell pe Twitter. Acronimul este prescurtarea pentru „Sistema Obespecheniya Zapuska”, care se traduce aproximativ prin „Launch Assurance System” (Sistem de Asigurare a Lansării), a spus el.

„Motoarele SOZ nu își consumă tot combustibilul atunci când pornesc. Și au o tendință nefericită de a exploda ani sau decenii mai târziu, lăsând o grămadă de resturi pe o orbită extrem de eliptică. Până acum au explodat cel puțin 54 de motoare SOZ”, a postat McDowell pe Twitter.

Motorul SOZ care tocmai a explodat se deplasa în jurul Pământului pe o traiectorie extrem de eliptică, apropiindu-se până la 388 kilometri și mergând până o depărtare de 19.074 km, a spus McDowell într-un alt tweet, menționând că „va mai dura o vreme până când resturile vor reintra în atmosferă”.

„Așadar, acest eveniment era previzibil și este bine înțeles; dar tot este foarte nefericit”, a scris el.

Problema deșeurilor spațiale

Deșeurile spațiale reprezintă o problemă în creștere pentru operatorii de sateliți și planificatorii de misiuni. Agenția Spațială Europeană (ESA) estimează că aproximativ 36.500 de bucăți de resturi de cel puțin 10 centimetri lățime sunt în prezent în jurul Pământului, notează Space.com.

Iar orbita planetei adăpostește probabil aproximativ 1 milion de obiecte cu diametre între 1 și 10 cm, potrivit ESA.

Rusia a mărit cantitatea de deșeuri în urma unui test anti-satelit (ASAT) din noiembrie 2021, lucru care a fost condamnat la scară largă. Națiunea și-a distrus unul dintre propriii sateliți dispăruți cu o rachetă, generând un nou câmp de resturi în aceeași zonă în care se afla și Stația Spațială Internațională (ISS). Operatorii ISS au fost nevoiți să efectueze manevre pentru a evita resturile ASAT rusești.

Vă recomandăm să citiți și:

Papa Francisc a declarat că Victor Orban i-a spus când vrea Putin să pună capăt războiului din Ucraina

O minge de foc de 10 ori mai luminoasă decât Luna a trecut pe deasupra unui stat american

Cum a reacționat guvernul israelian după ce Serghei Lavrov a spus că Hitler „avea sânge evreiesc”?

Finlanda a reziliat contractul pentru livrarea unei centrale nucleare rusești

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase