Home » D:News » Adulții dorm mai bine împreună decât atunci când o fac singuri. Iată ce spun cercetătorii

Adulții dorm mai bine împreună decât atunci când o fac singuri. Iată ce spun cercetătorii

Publicat: 13.06.2022

Adulții care împart patul cu un partener, dorm mai bine decât cei care o fac singuri.

Acestea sunt concluziile la care au ajuns cercetătorii de la Universitatea din Arizona, Statele Unite. Rezultatele arată că cei care împart patul cu partenerul în majoritatea nopților au mult mai puține probleme legate de insomnie, sunt mai puțin obosiți și dorm mai mult decât cei care dorm singuri.

Cei care dorm cu un partener adorm mai repede și se odihnesc mai mult și mai bine, având un risc mai mic de apnee. Cu toate acestea, aceia care au dormit cu copiii lor în cele mai multe dintre nopți au raportat un nivel mai ridicat de insomnie, apnee și lipsa controlului asupra somnului, indică Eurek Alert.

Somnul împreună este mai eficient

Cercetătorii au mai descoperit și că adulții care dorm împreună cu cineva reduce riscul depresiei, anxietății și stresului, iar calitatea vieții în general este una mai bună.

„Dormitul împreună cu un partener cu care sunt dezvoltate relații romantice prezintă mai multe beneficii, printre care și riscul redus al apneelor nocturne, scăderea severității insomniei și o calitate a somnului mai bună”, spune autorul principal al studiului, Brandon Fuentes, cercetător în cadrul departamentului de psihiatrie de la Universitatea din Arizona.

Singurătatea în pat poate fi dăunătoare

Studiul a presupus analizarea datelor colectate în cadrul studiului SHADES asupra a 1007 adulți din sud-vestul statului Pennsylvania. „Împărțirea patului” a fost evaluată prin mai multe chestionare și cu factori de sănătate, totul fiind evaluat cu instrumente precum Scara de Somnolență Epworth, Indexul Severității Insomniei sau Scorul STOP-BANG.

„Foarte puține studii de cercetare au în vedere aceste aspecte, iar descoperirile noastre sugerează că, fie că dormim singuri sau cu un partener (membru al familiei, copil, animal sau persoană iubită), aspectul este unul foarte important”, spune dr. Michael Gardner, directorul Programului de Cercetare a Sănătății și Somnului de la Universitatea din Arizona.

Vă mai recomandăm și:

Cei care suferă de insomnie au un risc mai mare de a dezvolta probleme cognitive

Somnul oamenilor din întreaga lume, afectat de încălzirea globală. Ce arată cel mai amplu studiu de până acum?

Somnul ajută la procesarea emoțiilor. Care este mecanismul?

Cercetătorii au descoperit că somnul se împarte în cel puțin 16 tipuri diferite

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase