Home » D:News » Deficitul de cipuri se transformă în abundență

Deficitul de cipuri se transformă în abundență

Publicat: 15.07.2022
Deficitul de cipuri se transformă în abundență
Sursa foto: Pixabay

Cipurile de calculator se confruntă, la fel ca în cazul hârtiei igienice, cu un moment în care deficitul se transformă în abundență.

O criză a lanțului de aprovizionare declanșată de pandemia mondială a privat de la producătorii de PC-uri și smartphone-uri până la constructorii de mașini de cipurile de calculator necesare pentru fabricarea produselor lor.

Toate acestea s-au schimbat brusc pe parcursul a trei săptămâni, de la sfârșitul lunii mai până în iunie, în condițiile în care inflația ridicată, ultimul blocaj COVID-19 din China și războiul din Ucraina au redus cheltuielile de consum, în special pentru PC-uri și smartphone-uri, scrie Reuters.

Penuria de cipuri s-a transformat într-o supraofertă

Penuria de cipuri s-a transformat într-o supraofertă în unele sectoare, luând Wall Street prin surprindere. La sfârșitul lunii iunie, firma de cipuri de memorie Micron Technology Inc a declarat că va reduce producția. Răsturnarea de situație de pe piață a prins Micron cu garda jos, a recunoscut directorul de afaceri Sumit Sadana.

În timp ce sezonul de raportare a rezultatelor din SUA pentru cipuri începe la sfârșitul acestei luni, economistul specializat în cipuri de la TechInsights, Dan Hutcheson, a avertizat asupra altor vești proaste după prognoza sumbră a Micron. „Micron a cam arat pământul, cu onestitatea lor”, a spus el.

Îngrijorările legate de o încetinire a industriei au trântit stocurile de cipuri, indicele Philadelphia Semiconductor prăbușindu-se cu 35% până acum în 2022, mult mai mult decât pierderea de 19% a S&P 500.

Acumularea face ca situația să fie și mai gravă. La fel ca și cumpărătorii nervoși care goleau rafturile supermarketurilor de hârtie igienică înainte de blocajul COVID-19, producătorii au stocat cipuri de calculator în timpul pandemiei. Înainte de aceasta, producția „just in time” era norma pentru companii, care comandau piesele cât mai aproape de momentul producției pentru a evita excesul de stocuri în exces, pentru a reduce capacitatea de depozitare și pentru a reduce cheltuielile inițiale.

O practică „pentru orice eventualitate” de stocare a cipurilor

În timpul pandemiei, acest lucru s-a schimbat în ceea ce unii numesc o practică „pentru orice eventualitate” de stocare a cipurilor.

Marea răsturnare de pe piața cipurilor a lovit în mod inegal în toate sectoarele de afaceri, au spus experții. Marii furnizori pentru producătorii de electronice de consum, în special pentru smartphone-urile low-end, vor fi cei mai afectați de recesiune, a declarat Tristan Gerra, analist senior pentru semiconductori la Baird.

Nvidia Corp, gigantul ale cărui cipuri grafice sunt folosite pentru jocuri și pentru minarea criptomonedelor, ar putea vedea o altă cădere, pe fondul reducerii prețurilor, exacerbată de recenta prăbușire a pieței criptomonedelor, a spus Gerra.

Printre cei mai puțin afectați de o supraofertă se numără furnizorii Apple Inc, cum ar fi cea mai mare fabrică de cipuri din lume, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, a declarat analistul Wedbush Matt Bryson. Cererea rămâne ridicată pentru dispozitivele Apple, care sunt mai pretențioase.

Producătorii de cipuri care aprovizionează industria auto și centrele de date vor prospera, de asemenea, a spus Gerra, observând o cerere neschimbată.

Producătorii de cipuri auto sunt în siguranță pentru moment

În timp ce directorii din industrie și analiștii nu pot spune câte cipuri în exces se află în depozitele din întreaga lume, stocurile din primul trimestru au atins un nivel record la principalele companii de servicii de producție de electronice, a declarat analistul Mark Lipacis de la Jefferies într-o notă din 1 iulie. Precedentul record din primul trimestru a fost înregistrat în urmă cu peste două decenii, chiar înainte de explozia bulei dotcom.

Producătorii ar putea decide să folosească cipurile din depozite în loc să cumpere altele noi și să anuleze comenzi, a avertizat Lipacis.

Producătorii de cipuri auto sunt în siguranță pentru moment, au spus unii analiști. Dar acest lucru s-ar putea să nu dureze mult timp. În nota sa din septembrie, analistul Stacy Rasgon de la Bernstein spunea că producătorii auto comandau mult mai multe cipuri decât păreau să aibă nevoie, iar această tendință continuă, a declarat el pentru Reuters.

Acest lucru va crea o problemă atunci când producătorii de autovehicule vor înceta să mai cumpere cipuri pentru a-și epuiza stocurile.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase