Home » D:News » VIDEO | Moscheea de la Pieptănari, primul lăcaș de cult musulman din București (DOCUMENTAR)

VIDEO | Moscheea de la Pieptănari, primul lăcaș de cult musulman din București (DOCUMENTAR)

Publicat: 29.07.2022

Moscheea de la Pieptănari sau Geamia „Carol – Hunchiar” se află în București, în zona Eroii Revoluției – fosta Piață Pieptănari, nu departe de Cimitirul Șerban Vodă – Bellu. Inițial, Moscheea a fost construită în Parcul Carol I, însă în timpul comunismului a fost demolată și reconstruită în această zonă.

Povestea primului lăcaș de cult musulman din București începe în primii ani ai secolului XX. Între anii 1900 – 1906, din inițiativa lui Ion Lahovari, ministrul domeniilor în Guvernul George Gr. Cantacuzino, pe Dealul Filaretului s-a realizat Expoziția Generală Română, cu prilejul celor 40 de ani de domnie glorioasă a Majestății Sale Regele Carol I. La eveniment au fost invitați mulți români din toate zonele țării, chiar și din zonele aflate sub ocupație habsburgică, altele sub ocupație rusă.

Musulmanii de se pot ruga și acum în moschee

Pentru expoziție s-a ales Dealul Filaretului pentru că locul a fost amenajat de arhitectul francez Edouard Redont. În doar câteva luni, pe acest loc a fost construit un adevărat oraș. Astfel, atunci au apărul Parcul Carol, Arenele Romane, Palatul Artelor, Turnul lui Țepeș, dar și o moschee. Moscheea a fost reconstruită, iar oamenii se pot ruga și în prezent în acest lăcaș de cult.

Regele Carol I dorea să reliefeze libertatea cultelor în România și prețuirea sa pentru comunitatea musulmană din București, astfel că a hotărât ca pe una dintre insulele lacului să se construiască o moschee. Aceasta a fost prima moschee edificată în București. Ea nu a fost construită de musulmani, ci de autoritățile române, după ordinele regelui Carol I. Moscheea servea în primul rând reprezentanților diplomatici ai Imperiului Otoman la București, după recunoașterea independenței de stat a României.

Denumită Hunchiar – Regele Carol I, moscheea înconjurată de ape chema musulmanii din București la rugăciune. Locașul de cult, cu altarul îndreptat spre Mecca, devenea neîncăpător la slujbele religioase, astfel că erau nevoiți de multe ori să le oficieze și în curtea geamiei. În plus, locația era potrivită pentru moschee, pentru că așa cum spune tradiția, musulmanii pot intra înăuntrul acesteia doar după ce se spală pe picioare și își lasă încălțămintea la intrare. Așadar, apa lacului din Parcul Carol era mai mult decât folositoare.

Citește continuarea pe Gândul!

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase