Home » D:News » Desfaci. Folosești. Arunci unde & cum trebuie. Economia circulară, singurul sistem economic viabil pentru viitor

Desfaci. Folosești. Arunci unde & cum trebuie. Economia circulară, singurul sistem economic viabil pentru viitor

Desfaci. Folosești. Arunci unde & cum trebuie. Economia circulară, singurul sistem economic viabil pentru viitor
Foto: Profimedia
Publicat: 04.08.2022

Economia circulară este un model de producție și consum care implică partajarea, reutilizarea, repararea, renovarea și reciclarea materialelor și produselor existente. Mai mult decât atât, ar trebui ca materialele componente ale unui produs să fie păstrate în cadrul economiei circulare chiar dacă produsul pare că a ajuns la sfârșitul duratei sale de viață.

Economia circulară are o mulțime de beneficii pe care ar trebui să le conștientizăm. Trecerea la o economie circulară reduce presiunea asupra mediului, îmbunătățește securitatea aprovizionării cu materii prime, stimulează inovarea, cât și creșterile economice.

Spre deosebire de sistemul linear, care se bazează pe resurse naturale limitate, economia circulară transformă deșeul de ambalaj în resursă primară.

În cadrul economiei circulare există 5 piloni esențiali. Primul pilon se referă la alegerea produselor sustenabile, adică renunțarea la produsele de unică folosință și înlocuirea lor cu unele durabile. Reducerea consumului este al doilea pilon. Acest lucru se poate realiza prin reducerea cantității de material folosit și creșterea procentajului de material reciclabil din ambalaje, evitarea supra-împachetării, reutilizarea produselor sau prelungirea duratei de viață a acestora, reducerea conținutului de substanțe nocive din materialele folosite în producerea ambalajelor. În acest context, important este să le folosim până când se uzează. Prelungirea vieții produselor este esențială. Al treilea pilon îndeamnă oamenii să dea o nouă viață produselor pe care le consideră uzate. Al patrulea pilon este des dezbătut de noi toți: reciclarea deșeurilor de ambalaje. Dacă produsele sunt colectate separat corespunzător, se poate reduce cantitatea materiilor prime extrase din natură, economisindu-se energie și nu numai. Al cincilea pilon spune clar că deșeurile pot deveni materiale valoroase. Astfel, ele pot fi reutilizate, reparate și reciclate pentru a le introduce într-un nou ciclu de viață.

Acest articol face parte din campania Un’ Doi Trei, care își propune să informeze corect românii în legătură cu problema deșeurilor de ambalaje, să atragă atenția, dar și să diminueze impactul pe care deșeurile de ambalaje colectate necorespunzător îl au asupra mediului înconjurător, asupra calității vieților noastre și ale copiilor noștri.

Mai mult, campania urmărește să creeze un nou obicei sănătos, care să intre în rutina românilor, acela de a colecta separat deșeurile de ambalaje generate în fiecare zi. Un’ Doi Trei este o campanie inițiată de Asociația OIREP Ambalaje – prin Clean Recycle, Eco-Rom Ambalaje, Ecologic 3R Ambalaje, Eco Synergy, Financiar Recycling, GreenPoint Management și Green Resources Management – în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase