Home » D:News » Statuie furată dintr-un templu indian a fost găsită în SUA după 50 de ani

Statuie furată dintr-un templu indian a fost găsită în SUA după 50 de ani

Statuie furată dintr-un templu indian a fost găsită în SUA după 50 de ani
Foto: Profimedia
Publicat: 10.08.2022

O statuie din secolul al XII-lea, care a fost furată în 1971 dintr-un templu din statul Tamil Nadu din sudul Indiei, a fost găsită în New York, potrivit poliției.

Statuia din secolul al XII-lea o reprezintă pe zeița hindusă Parvati și a fost găsită la casa de licitații Bonhams, au anunțat polițiștii, potrivit BBC.

Un oficial de rang înalt din cadrul poliției a declarat că polițiștii din Tamil Nadu au „pregătit documentele” pentru a duce statuia în India. Aceasta a fost dat dispărută pentru prima dată din templul Nadanapureshwarar Sivan în 1971.

O statuie furată dintr-un templu indian cu 50 de ani în urmă

Ancheta a început în 2019, după ce un administrator al templului a depus o plângere la poliție. Ancheta a fost condusă de polițiștii specializați din Tamil Nadu.

Statuia măsoară aproximativ 52 cm în înălțime și este evaluată la 212.575 de dolari. Zeița este în picioare și poartă o coroană de inele. Modelele din coroană se repetă în coliere, brățări, brâu și îmbrăcăminte, înfrumusețând textura de bronz, se arată în descrierea poliției.

Poliția a solicitat opinia unui expert pentru a compara o fotografie a statuii cu cea care se află la vânzare la casa de licitații Bonhams.

Parte din patrimoniul UNESCO

„Prin urmare, suntem îndreptățiți să revendicăm dreptul de proprietate asupra idolului, deoarece India este parte a Convenției UNESCO privind patrimoniul mondial din 1972″, au declarat polițiștii.

În ultimii ani, India și-a amplificat eforturile de a recupera statuile și alte artefacte furate din țară. În februarie, prim-ministrul Narendra Modi a declarat că „peste 200 de idoli prețioși” au fost aduși cu succes înapoi în India din 2014.

În 2020, Marea Britanie a returnat guvernului indian trei sculpturi din bronz furate dintr-un templu din Tamil Nadu în urmă cu peste 40 de ani. Una dintre cele mai impresionante piese returnate în ultimii ani a fost un idol Nataraja din bronz, care îl înfățișează pe zeul hindus Shiva. Statuia, care a fost evaluată la 5,1 milioane de dolari are peste 900 de ani și a fost cumpărată de National Gallery of Australia în 2008.

Bonhams este o casă de licitații internațională cu capital privat, care are sediul central la Londra. Reprezentanții companiei nu au emis încă nicio declarație pe această temă.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase