Home » D:News » „Doar da înseamnă da”. Un proiect privind consimțământul sexual devine lege

„Doar da înseamnă da”. Un proiect privind consimțământul sexual devine lege

„Doar da înseamnă da”. Un proiect privind consimțământul sexual devine lege
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 27.08.2022

Proiectul spaniol privind consimțământul sexual, potrivit căruia „doar da înseamnă da”, devine lege, fiind supusă votului Congresului.

Legea, conform căreia consimțământul în relațiile sexuale trebuie exprimat explicit, iar tăcerea nu reprezintă un acord, a fost elaborată în urma unui viol în grup din 2016.

Atunci, 5 bărbați au violat o tânără de 18 ani imobilizată, în Pamplona, un instanța i-a găsit vinovați doar de abuz sexual. După proteste masive, acuzația a fost schimbată în viol, iar pedeapsa a fost majorată la 15 ani, notează The Guardian.

Spania a crescut vârsta de consimțământ de la 13 la 16 ani

La scurt timp după acest caz, 5 bărbați acuzați de violarea unei fete de 14 ani în orașul catalan Manresa au fost condamnați pentru abuz sexual, pe motiv că victima se afla sub influența drogurilor și a alcoolului.

În 2015, Spania a crescut vârsta de consimțământ de la 13 la 16 ani.

Noua lege elimină distincția dintre abuzul sexual și agresiunea sexuală (violul), făcând din consimțământul explicit factorul decisiv. Pasivitatea și tăcerea nu mai pot fi interpretate drept consimțământ.

„Consimțământul poate fi considerat consimțământ doar atunci când a fost manifestat în mod liber prin acțiuni care, în funcție de circumstanțe, exprimă în mod clar dorința persoanei”, arată legea.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase