Home » D:News » Izotopi radioactivi detectați în sud-estul Finlandei

Izotopi radioactivi detectați în sud-estul Finlandei

Publicat: 02.09.2022
Izotopi radioactivi detectați în sud-estul Finlandei
Credit foto: Shutterstock

Cantități mici de izotopi radioactivi au fost detectate în eșantioane de aer colectate în Kotka, în sud-estul Finlandei, dar nu există niciun risc pentru oameni, iar descoperiri similare sunt „destul de normale”, a declarat organismul de supraveghere a siguranței nucleare din această țară.

„Radioactivitatea nu are niciun impact asupra mediului sau asupra sănătății umane, deoarece concentrațiile sunt foarte scăzute”, a precizat Autoritatea pentru Securitate Nucleară și Radiații (STUK) într-un comunicat citat de Reuters.

„Cantități mici de zirconiu și niobiu pot scăpa în aer, de exemplu, din combustibilul unei centrale nucleare în timpul întreținerii centralei”, a precizat STUK.

Astfel de descoperiri sunt „destul de normale”

În timpul colectării eșantionului, curenții de aer se îndreptau spre Kotka dinspre est și sud-est, dar sursa radiațiilor era necunoscută, a adăugat autoritatea.

STUK nu a planificat să investigheze mai mult, deoarece astfel de descoperiri sunt „destul de normale”, a declarat un purtător de cuvânt al agenției.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase