Home » D:News » Președinta Taiwanului: China folosește „războiul cognitiv” pentru a ne intimida

Președinta Taiwanului: China folosește „războiul cognitiv” pentru a ne intimida

Președinta Taiwanului: China folosește „războiul cognitiv” pentru a ne intimida
Exercițiile militare cu muniție reală din Taiwan. Foto: Profimedia
Publicat: 09.09.2022

Președinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, spune că, pe lângă intruziunile dronelor și avioanelor, Beijingul se folosește și de războiul cognitiv, adică „informații false pentru a crea tulburări în mintea oamenilor”.

Armata Chinei folosește din ce în ce mai mult drone pentru a pune presiune asupra Taiwanului, a spus președinta insulei; China a adăugat la arsenalul său de strategii intimidatoare „războiul cognitiv” și incursiuni ale avioanelor și navelor de război.

Tsai Ing-wen a declarat că amenințarea din partea guvernului Chinei, care susține că Taiwanul este o provincie pe care o va recăpăta într-o bună zi, rămâne neîntreruptă.

Războiul cognitiv, cea mai recentă armă din arsenalul Chinei

„Pe lângă intruziunile frecvente ale aeronavelor și navelor Chinei, China a condus și un război cognitiv, folosind informații false pentru a crea tulburări în mintea oamenilor, precum și drone”, a spus Tsai, potrivit The Guardian.

Discursul, rostit către soldați în timpul exercițiilor cu muniție reală de marți, 6 septembrie, a venit la o zi după prima includere a traiectoriei de zbor ale unei drone militare chineze în raportul Ministerului Apărării din Taiwan privind incursiunile zilnice ale PLA.

În august, Armata de Eliberare a Poporului (PLA) și-a intensificat intimidarea față de Taiwan, încercuind insula cu exerciții militare cu muniție reală. De atunci, a traversat aproape zilnic linia mediană, o acțiune rară în trecut, forțând granița neoficială din Strâmtoarea Taiwan.

Luni, 5 septembrie, Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că nouă avioane PLA au intrat în zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) a Taiwanului, dar și o dronă de recunoaștere BZK-007. Era pentru prima dată când ministerul a dezvăluit traseul de zbor al unei drone.

Taiwan își crește bugetul de apărare pentru anul viitor

În ultimele luni, dronele PLA din estul Taiwanului au fost detectate și raportate public de către ministerul japonez al apărării. Acestea nu au fost raportate inițial de către guvernul din Taiwan, ceea ce a declanșat unele speculații că fie nu au fost detectate, fie că ministerul nu a dat publicității informațiile.

Cu o săptămână mai devreme, Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că soldații au doborât o dronă civilă chineză după câteva zile în care dronele au zburat deasupra posturilor militare de pe insula Kinmen. Doborârea a avut loc la scurt timp după ce Tsai i-a ordonat armatei să ia „contramăsuri puternice” împotriva a ceea ce ea a numit provocări chineze.

Apărările anti-drone au fost incluse în bugetul de apărare pentru anul viitor. Taiwanul urmează să-și mărească bugetul de apărare cu 12,9%, aduncându-l la aproximativ 2,4% din PIB, deoarece își crește gradul de pregătire pentru un atac sau o invazie chineză.

Taiwan ar putea cumpăra arme din SUA

Tot cu o săptămână în urmă, administrația americană Biden a anunțat o vânzare de arme în valoare de 1,1 miliarde de dolari către Taiwan, incluzând un pachet de sprijin logistic de 655 de milioane de dolari pentru programul radar de supraveghere din Taiwan, care oferă avertismente de apărare aeriană.

Alte 355 de milioane de dolari au fost pentru rachetele aer-mare Harpoon și 85 de milioane de dolari pentru rachetele aer-aer Sidewinder, a spus departamentul de stat.

Ca răspuns, Ministerul Apărării al Chinei a acuzat Washingtonul că „creează probleme” și i-a cerut să retragă vânzarea, care probabil va primi aprobarea necesară din partea Congresului.

Având în vedere războiul cognitiv dus de China, Taiwanul se antrenează din greu

Taiwanul a lansat marți exerciții militare în Peninsula Hengchun, în sudul extrem al insulei, simulând un război la sol împotriva unui inamic invadator ajutat de elicoptere de atac Apache.

„Vom continua să ne menținem atitudinea de a fi pregătiți pentru război. Nu ne vom sfii de război, dar nu îl vom căuta”, a declarat locotenent-colonelul Jing Feng-huang pentru reporterii de la locul exercițiilor.

Exercițiile au început cu lunetiști care trăgeau în ținte, urmați de două elicoptere care trăgeau în țintele de pe deal. Trupele au tras, de asemenea, cartușe din obuziere M109 și tunuri de asalt pentru vehicule blindate de 105 mm, precum și cu arme antitanc Javelin care s-au dovedit extrem de eficiente împotriva blindajelor rusești în conflictul din Ucraina, pe care unii l-au comparat cu un potențial atac chinez asupra Taiwanului.

Exercițiile au inclus, de asemenea, exerciții comune cu forțele aeriene din Taiwan în ziua următoare.

Vă recomandăm să citiți și:

De ce au izbucnit, din nou, tensiunile etnice între Kosovo și Serbia?

Papa își amână vizita în Rusia și Ucraina. Ce motiv a invocat?

Prețul gazelor din UE a crescut vertiginos după ce Rusia a oprit livrările prin Nord Stream

Vladimir Putin i-a refuzat lui Mihail Gorbaciov o înmormântare de stat și nu participă la funeralii

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase