Home » D:News » Banii, timbrele și pașapoartele din Marea Britanie se schimbă după moartea Reginei Elisabeta a II-a

Banii, timbrele și pașapoartele din Marea Britanie se schimbă după moartea Reginei Elisabeta a II-a

Banii, timbrele și pașapoartele din Marea Britanie se schimbă după moartea Reginei Elisabeta a II-a
Regina Elisabeta a II-a pe bancnotele britanice. Credit foto: Profimedia
Publicat: 11.09.2022

După 70 de ani pe tron, Regina Elisabeta a II-a devenise o parte intrinsecă a vieții de zi cu zi a cetățenilor din Marea Britanie.

Cei din Marea Britanie (și nu numai) sunt obișnuiți cu portretul, stema și inițialele Reginei Elisabeta a II-a peste tot – deci ce se va schimba acum?

Toate cele 29 de miliarde de monede aflate în circulație în Marea Britanie sunt marcate cu înfățișarea Reginei. Cel mai recent design datează din 2015, pe vremea când suverana avea 88 de ani. A fost al cincilea portret de monede creat în timpul domniei sale.

Monetăria Regală nu a anunțat cum sau când va începe să emită monede cu portretul Regelui Charles al III-lea, dar este probabil ca monedele Reginei să rămână în circulație mulți ani și ca procesul de înlocuire să fie unul gradual.

Banii se vor schimba, dar monedele și bancnotele existente nu vor fi retrase

Înainte ca toate monedele britanice să fie actualizate în procesul de decimalizare din 1971, erau încă destul de comune cele cu portretele altor monarhi britanici.

Deși nu știm cum va arăta portretul Regelui Charles pe monede, o monedă emisă în 2018 de Monetăria Regală pentru a comemora cea de-a 70-a aniversare a sa ne-a oferit un indiciu. Cert este faptul că va fi prezentat cu fața în direcția opusă, anume spre stânga. Tradiția spune că direcția în care privește monarhul pe monede trebuie să alterneze pentru fiecare nou monarh.

Odată aprobate de guvern, noile modele vor fi fabricate la Royal Mint din Llantrisant, în sudul Țării Galilor.

Monedele și bancnotele folosite în prezent vor rămâne în circulație

Regina Elisabeta a II-a a apărut pe toate bancnotele Băncii Angliei din 1960 (bancnotele emise de băncile scoțiene și nord-irlandeze nu îl înfățișează pe monarh). Există aproximativ 4,5 miliarde de bancnote individuale ale Băncii Angliei în valoare de aproximativ 80 de miliarde de lire sterline în circulație în acest moment. Și, precum în cazul monedelor, acestea vor fi înlocuite treptat.

Toate monedele și bancnotele folosite în prezent vor rămâne în circulație. Și celelalte țări peste care a domnit Elisabeta a II-a (14 la număr, incluzând Canada, Australia, Noua Zeelandă și multe insule din Caraibe și Oceania) vor înlocui chipul Reginei cu cel al Regelui pe monede și bancnote.

Timbrele și cutiile poștale din Marea Britanie poartă însemnele regale

Din 1967, toate timbrele emise de Royal Mail au prezentat o silueta a Reginei Elisabeta a II-a. Royal Mail va înceta acum să mai producă timbre cu portretul Reginei Elisabeta a II-a dar acestea pot fi încă folosite pe scrisori și colete. În curând va începe procesul de creare a unor timbre noi.

Noul Rege a mai apărut pe timbre, dar Royal Mail nu a anunțat deocamdată cum vor arăta noile modele cu acesta.

Pe lângă faptul că pune monarhul pe ștampile, Royal Mail pune inițialele regale pe cutiile poștale. Peste 60% din cele 115.000 de cutii poștale ale Regatului Unit poartă marca EIIR a Reginei Elisabeta a II-a. În Scoția, acestea prezintă coroana scoțiană.

În afara Scoției, orice cutie poștală nouă va purta acum cifra Regelui – dar, deoarece numărul de cutii noi instalate este destul de scăzut, ar putea trece ceva timp până când veți găsi una dintre acestea.

Produsele aprobate în numele Elisabetei a II-a renunță la însemnele regale

De la ketchup și cutiile de cereale și până la parfumuri, multe produse au imprimate stema regală alături de cuvintele „By appointment to Her Majesty the Queen”. Acestea sunt produse cărora li s-a acordat „garanția regală” (Royal Warrant), ceea ce înseamnă că producătorul aprovizionează în mod regulat gospodăriile regale cu acele produse.

În prezent există aproximativ 900 de garanții regale deținute de 800 de companii. Atunci când Regina Elisabeta a II-a murit, toate garanțiile regale pe care au devenit nule, iar companiile respective au la dispoziție doi ani pentru a renunța la însemne.

Toate pașapoartele britanice sunt emise în numele Majestății Sale și sunt încă valabile pentru călătorii, dar pentru pașapoartele noi, textul de pe interiorul copertei va fi actualizat de la „Her Majesty” la „His Majesty” iar de aceeași schimbare au parte toate instituțiile ale căror nume începe cu această formulă, precum „Her Majesty’s Revenue and Customs”.

În cele din urmă, cei care au fost numiți de monarh să facă parte din Sfatul Reginei vor fi acum cunoscuți drept Sfatul Regelui, cu efect imediat, informează BBC.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase