Home » D:News » De ce nu vrea Regele Charles al III-lea să locuiască în Palatul Buckingham?

De ce nu vrea Regele Charles al III-lea să locuiască în Palatul Buckingham?

De ce nu vrea Regele Charles al III-lea să locuiască în Palatul Buckingham?
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 19.10.2022

Noul monarh al Marii Britanii, regele Charles al III-lea, își va împărți timpul între Clarence House, unde locuiește din 2003, Castelul Windsor și Sandringham House din Norfolk. El nu vrea să locuiască în Palatul Buckingham, potrivit jurnaliștilor de la Skai.gr.

Viața lui Carol al III-lea s-a schimbat pentru totdeauna după moartea reginei Elisabeta, pe 8 septembrie. În vârstă de 73 de ani, Charles a urcat pe tronul Marii Britanii după moartea mamei sale și una dintre primele sale decizii a fost să refuze să se mute la Palatul Buckingham, care a servit drept reședință reginei Elisabeta.

Din 2003, Charles și soția sa Camilla, Regina Consort, locuiesc la Clarence House. Potrivit unei surse care a vorbit cu ziarul britanic „The Sunday Times”, Charles nu vrea să se mute la Palatul Buckingham pentru că nu este „potrivit cu lumea modernă”.

Charles și Camilla au o altă reședință de familie

Charles și Camilla vor petrece trei zile pe săptămână la reședința lor principală, Clarence House, care se află la doar 400 de metri de Palatul Buckingham, celelalte două la Castelul Windsor și weekendul la Sandringham House, în Norfolk. Această din urmă moșie se află la aproximativ trei ore la nord-est de Londra și este locul în care regina Elisabeta își petrecea sărbătorile de Crăciun, un obicei pe care l-a moștenit de la tatăl ei, care a murit acolo.

Nu se știe încă dacă Charles va urma această tradiție de Crăciun și nici nu este clar dacă își va petrece verile la Castelul Balmoral din Scoția, așa cum obișnuia mama sa. Charles și Camilla au o altă reședință de familie. Aceasta este Highgrove House, o casă de țară idilică din Gloucestershire. Charles a cumpărat casa în 1980 și de atunci petrece mult timp îngrijindu-și grădinile.

Potrivit aceleiași surse, Charles nu are o relație specială cu Palatul Buckingham și consideră că „întreținerea acestuia, atât din punct de vedere al costurilor, cât și al mediului, nu este sustenabilă”. Deși noul monarh nu vrea să locuiască în palat, va trebui să conducă treburile de stat de acolo.

Palatul Buckingham, în mijlocul unui amplu proiect de renovare

În plus, Palatul Buckingham se află în mijlocul unui proiect de renovare mult întârziat, care nu este de așteptat să fie finalizat înainte de 2027. Renovările vor costa contribuabilii britanici 369 de milioane de lire sterline (423 de milioane de dolari), o sumă care a crescut vertiginos de când au început lucrările în 2015.

Aceasta este prima lucrare majoră efectuată la palat după cel de-al Doilea Război Mondial, ceea ce înseamnă că toate cablurile și sistemele de încălzire trebuie înlocuite.

În 2021, ziarul a raportat că Charles – pe atunci Prințul Charles – plănuia să deschidă publicului palatele regale când va deveni rege și să transforme spațiile private în spații publice.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase