Home » D:News » Cât ne-a costat încălzirea globală din 1990 și până acum?

Cât ne-a costat încălzirea globală din 1990 și până acum?

Publicat: 20.12.2022

Pierderile economice masive provocate de schimbările climatice reprezintă o problemă și în prezent, nu doar în viitorul îndepărtat. Potrivit unui studiu, de la începutul anilor 1990, valurile de căldură tot mai severe provocate de încălzirea globală au costat lumea trilioane de dolari. Țările cele mai sărace și cu cele mai scăzute emisii de carbon au avut cel mai mult de suferit.

Cercetătorii de la Dartmouth College, din SUA, au combinat date economice recent disponibile pentru regiuni din întreaga lume. Oamenii de știință au luat în calcul temperatura medie pentru cele mai fierbinți cinci zile ale anului pentru fiecare regiune. Studiul a fost publicat în revista Science Advances.

Experții de la Dartmouth College au descoperit că, din 1992 și până în 2013, valurile de căldură au fost corelate statistic cu schimbări în creșterea economică și că efectele negative ale căldurii extreme asupra sănătății umane, productivității și producției agricole au costat aproximativ 16 trilioane de dolari, conform SciTechDaily.

Regiunile cele mai sărace, mai puternic afectate de fenomenele termice extreme

Cercetătorii notează că rezultatele evidențiază nevoia urgentă de politici și tehnologii care să protejeze oamenii în cele mai fierbinți zile ale anului, în special în țările cele mai fierbinți și cele mai vulnerabile din punct de vedere economic din lume.

„Munca noastră arată că niciun loc nu este bine adaptat la clima actuală. Regiunile cu cele mai mici venituri la nivel global sunt cele care suferă cel mai mult din cauza acestor fenomene termice extreme. Pe măsură ce schimbările climatice sporesc amploarea căldurii extreme, este de așteptat ca aceste costuri să continue să se acumuleze”, a declarat autorul principal Justin Mankin, profesor asistent de geografie la Dartmouth.

Valurile de căldură, printre efectele îngrijorătoare ale schimbărilor climatice

Modelele climatice și cercetările anterioare au inclus valurile de căldură printre alte evenimente extreme care rezultă din schimbările climatice, cum ar fi inundațiile mai frecvente și intensitatea mai mare a furtunilor, a spus Callahan, adăugând că valurile de căldură au o semnătură unică. Acestea se produc la intervale de timp mai scurte decât secetele, iar temperaturile din cele mai fierbinți zile ale anului sunt așteptate să crească mai rapid decât temperatura medie globală, pe măsură ce activitatea umană continuă să determine schimbările climatice.

„Valurile de căldură sunt unul dintre cele mai directe și tangibile efecte ale schimbărilor climatice pe care oamenii le resimt, însă acestea nu au fost pe deplin integrate în evaluările noastre privind costurile pe care schimbările climatice le-au avut și le vor avea în viitor. Trăim într-o lume care a fost deja alterată de emisiile de gaze cu efect de seră. Cred că cercetările noastre contribuie la demonstrarea acestui lucru”, a declarat Callahan.

Rezultatele studiului subliniază problemele legate de justiția și inegalitatea climatică, au spus Mankin și Callahan.

Costurile economice ale căldurii extreme, precum și cheltuielile de adaptare, au fost și vor fi suportate în mod disproporționat de cele mai sărace națiuni din lume, de la tropice și din sudul global. Cele mai multe dintre aceste țări au contribuit cel mai puțin la schimbările climatice.

Vă mai recomandăm și: 

Pământul va rămâne fără oxigen înainte să aibă loc schimbări climatice extreme

Schimbările climatice. Cum s-ar resimți o încălzire globală cu +4 grade Celsius?

Ce este încălzirea globală?

Activitățile umane cresc posibilitatea unor valuri de căldură și mai puternice

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase