Home » D:News » Val de caniculă peste România. Când începe disconfortul termic?

Val de caniculă peste România. Când începe disconfortul termic?

Publicat: 31.05.2022
Val de caniculă peste România. Când începe disconfortul termic?
Sursa foto: Pixabay

Meteorologii au anunțat un val de căldură peste România.

De asemenea, meteorologii au transmis că, începând cu data de 1 iunie, începe disconfortul termic, iar temperaturile maxime se vor situa între 32 și 34 de grade Celsius.

BANAT

Intervalul va debuta cu valori termice apropiate de cele climatologic specifice, respectiv 24…27 grade ziua şi 11…14 grade noaptea. Din 1 iunie, temperaturile vor creşte semnificativ, astfel că vremea va deveni călduroasă la sfârşitul săptămânii, cu maxime termice de 32…33 de grade şi minime de 15…21 de grade, în medie regională, determinând disconfort termic ridicat în zonele de câmpie. În cea de-a doua săptămână, regimul termic se va mai pondera, dar va caracteriza o vreme caldă în majoritatea zilelor (medii ale valorilor diurne de 26…29 de grade). În prima săptămână, în orele după-amiezilor, pe spaţii mici vor fi manifestări de instabilitate atmosferică. Din data de 6 iunie, sunt estimate ploi locale, posibil mai însemnate cantitativ.

CRIŞANA

În primele zile ale intervalului, regimul termic va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă din an (respectiv temperaturi maxime de 23…26 de grade şi minime de 11…15 grade). Din 1 iunie, vremea se va încălzi semnificativ, astfel că la finalul săptămânii va deveni călduroasă, cu valori diurne, în medie, de 30…33 de grade şi nocturne de 14…18 grade, cu disconfort termic relativ ridicat în zona de câmpie. Scăderea de temperatură estimată din data 6 iunie va determina revenirea la un regim mai apropiat de cel climatologic specific, cu maxime de 24…28 de grade, dar cu oscilaţii de la o zi la alta, fiind de aşteptat şi zile uşor mai răcoroase. În după-amiezile primei săptămâni, pe arii restrânse vor fi manifestări de instabilitate atmosferică, ulterior ploile vor fi mai frecvente şi posibil mai însemnate cantitativ.

TRANSILVANIA

În cea mai mare parte a intervalului, vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit, în medie cu maxime termice de 24…27 de grade şi minime de 9…14 grade, iar în perioada 2-6 iunie va deveni local călduroasă, astfel că la amiază vor fi 28…31 de grade, mediat regional. Pentru intervalul 7-10 iunie este estimat un regim termic mai ponderat, în general apropiat de normele climatologice ale primei decade a lunii iunie. În după-amiezile primelor zile, pe alocuri vor fi manifestări de instabilitate atmosferică, izolat fiind posibile şi averse torenţiale. Din data de 6 iunie, sunt estimate ploi mai frecvente şi mai însemnate cantitativ.

MARAMUREŞ

În majoritatea zilelor, regimul termic va fi peste cel mediu climatologic (respectiv temperaturi maxime de 23…26 de grade şi minime de 11…13 grade), iar perioada 2-6 iunie va fi caracterizată de o vreme deosebit de caldă, local călduroasă în vestul regiunii, cu valori diurne în medie de 28…32 de grade. În intervalul 7-10 iunie regimul termic va fi mai ponderat, apropiindu-se de cel caracteristic primei decade a lunii iunie. Până în data de 5 iunie, în orele după-amiezilor, pe spaţii mici vor fi manifestări de instabilitate atmosferică, ulterior crescând probabilitatea pentru ploi frecvente şi local însemnate cantitativ.

MOLDOVA

Temperatura aerului va fi în creştere treptată, dar semnificativă, de la valori apropiate sau uşor peste cele normale în primele zile (în medie cu maxime de 23…26 de grade şi minime de 12…15 grade) la valori ce vor caracteriza o vreme călduroasă între 2 şi 6 iunie, când la amiază, în medie regională, vor fi 30…34 de grade. Ulterior, vremea se va mai răcori şi se vor înregistra temperaturi în jurul celor obişnuite pentru prima decadă a lunii iunie. În după-amiezile primelor zile, local vor fi averse ce pot avea izolat caracter torenţial, dar gradul de instabilitate atmosferică va fi mai ridicat după data de 6 iunie când fenomenele asociate acesteia vor fi frecvente şi sunt estimate cantităţi de apă mai însemnate.

DOBROGEA

Valorile temperaturii aerului vor fi mai ridicate decât mediile multianuale, iar în perioada 2-7 iunie vremea va deveni deosebit de caldă, călduroasă în partea continentală, cu maxime de 31…34 de grade (pe litoral se vor înregistra 25…28 de grade) şi minime de 16…20 de grade. În intervalul 8-10 iunie regimul termic va fi mai ponderat şi se va apropia de normalul primei decade a lunii iunie. În după-amiezile primelor zile, pe alocuri vor fi averse ce pot avea izolat caracter torenţial,
dar după data de 7 iunie vor fi perioade în care fenomenele asociate instabilităţii atmosferice pot fi mai frecvente şi ploile local mai însemnate cantitativ.

MUNTENIA

Vremea va fi caldă în cea mai mare parte a intervalului, iar în perioada 2-6 iunie va deveni călduroasă, cu maxime ale temperaturii aerului în medie de 30…34 de grade, în special în zonele de câmpie şi minime de 15…19 grade. Pentru perioada 7-10 iunie este estimat un regim termic mai ponderat, cu valori ce vor fi în general apropiate de cele specifice primei decade a lunii iunie (la amiază 25…28 de grade, mediat regional). În după-amiezile primelor zile, pe alocuri vor fi averse, posibil izolat cu caracter torenţial, dar instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată după data de 6 iunie când se estimează că vor fi perioade în care fenomenele asociate acesteia se vor semnala pe spaţii mai extinse, fiind posibile local ploi mai însemnate cantitativ.

OLTENIA

Vremea caldă (valori diurne de 26…30 de grade) va caracteriza cea mai mare parte a intervalului, iar în perioada 2-5 iunie va deveni călduroasă, cu maxime ale temperaturii aerului în medie de 31…34 de grade, cu precădere la câmpie şi minime de 15…19 grade. Pentru intervalul 6-9 iunie se estimează un regim termic mai ponderat, cu valori ce vor fi în general apropiate de cele specifice primei decade a lunii iunie (la amiază 26…28 de grade, mediat regional). În după-amiezile primelor zile, izolat vor fi averse în general slabe, dar după data de 6 iunie vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată şi se estimează că fenomenele asociate acesteia se vor semnala pe spaţii mai extinse (pe alocuri fiind posibile şi cantităţi de apă mai însemnate).

LA MUNTE

Vremea va fi caldă în majoritatea zilelor din interval, chiar deosebit de caldă între 2 şi 6 iunie, când se vor înregistra maxime termice de 20…25 de grade şi minime e 8…14 grade, cu valori mai coborâte, atât ziua, cât şi noaptea, la altitudini mari. În intervalul 8-10 iunie este estimat un regim termic mai ponderat, ce se va apropia de cel normal pentru prima decadă a lunii iunie. În prima săptămână, în orele după-amiezilor, se vor semnala averse, pe arii mai extinse şi izolat cu caracter torenţial în data de 31 mai. Probablitatea pentru ploi mai frecvente şi local mai însemnate cantitativ va fi ridicată şi în perioada 6-9 iunie.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Capsula OSIRIS-REx a ajuns pe Pământ cu mostrele de material extraterestru
Capsula OSIRIS-REx a ajuns pe Pământ cu mostrele de material extraterestru
Musca ce nu poate zbura: descoperirea fascinantă a doi cercetători
Musca ce nu poate zbura: descoperirea fascinantă a doi cercetători
Lauren Bacall, într-un Hollywood de altă dată, starul cel mai răsfățat al ecranului. „Nu-ți câștigi întotdeauna bătăliile, dar e bine să știi că ai luptat”
Lauren Bacall, într-un Hollywood de altă dată, starul cel mai răsfățat al ecranului. „Nu-ți câștigi întotdeauna ...
Bacteriile modificate genetic descompun materialele plastice în apa sărată
Bacteriile modificate genetic descompun materialele plastice în apa sărată
Femeile expuse frecvent la produsele de curățenie au risc mai mare de cancer ovarian
Femeile expuse frecvent la produsele de curățenie au risc mai mare de cancer ovarian
De ce bărbații au început să cumpere haine de la secțiunea pentru femei
De ce bărbații au început să cumpere haine de la secțiunea pentru femei
INTERVIU EXCLUSIV: DESCOPERĂ.ro a vorbit cu NASA despre misiunea OSIRIS-REx
INTERVIU EXCLUSIV: DESCOPERĂ.ro a vorbit cu NASA despre misiunea OSIRIS-REx
Roluri memorabile, un Oscar și acuzații de hărțuire sexuală sau presupuse relații incestuoase cu nepoata sa. Morgan Freeman: „Provoacă-te pe tine însuți. Este singura cale care te ajută să te dezvolți”
Roluri memorabile, un Oscar și acuzații de hărțuire sexuală sau presupuse relații incestuoase cu nepoata sa. Morgan ...
Ultimul „naș” mafiot al Italiei, în comă ireversibilă
Ultimul „naș” mafiot al Italiei, în comă ireversibilă
Unul dintre cei mai mari savanţi din istorie. A stabilit doza optimă de otravă şi spera să creeze homunculi
Unul dintre cei mai mari savanţi din istorie. A stabilit doza optimă de otravă şi spera să creeze homunculi
Câți ani de închisoare a primit o mamă care și-a ucis fiicele de 15 și 5 ani?
Câți ani de închisoare a primit o mamă care și-a ucis fiicele de 15 și 5 ani?
A fost efectuat al doilea transplant de inimă de porc modificat genetic din istorie
A fost efectuat al doilea transplant de inimă de porc modificat genetic din istorie
Oamenii cu forme severe de COVID-19 prezintă anomalii la plămâni, creier și rinichi
Oamenii cu forme severe de COVID-19 prezintă anomalii la plămâni, creier și rinichi
Dispariția bizară a unui avion F-35: „Nu sunt sigur unde e”
Dispariția bizară a unui avion F-35: „Nu sunt sigur unde e”
O galaxie aflată la 73 de milioane de ani-lumină distanță de Pământ, surprinsă cu Telescopul Hubble
O galaxie aflată la 73 de milioane de ani-lumină distanță de Pământ, surprinsă cu Telescopul Hubble
Păsările de la orașe au ochi mai mici din cauza poluării luminoase
Păsările de la orașe au ochi mai mici din cauza poluării luminoase
Un nou dinozaur cât o găină, descoperit pe „insula dinozaurilor” din Marea Britanie
Un nou dinozaur cât o găină, descoperit pe „insula dinozaurilor” din Marea Britanie
Liliane Bettencourt, fiica fondatorului L’Oreal și cea mai bogată femeie din lume. Regula după care s-a ghidat în viață: „Niciodată să nu dai explicații, niciodată să nu te plângi”
Liliane Bettencourt, fiica fondatorului L’Oreal și cea mai bogată femeie din lume. Regula după care s-a ghidat în viață: ...