Home » Natură » Activitățile umane cresc posibilitatea unor valuri de căldură și mai puternice

Activitățile umane cresc posibilitatea unor valuri de căldură și mai puternice

Activitățile umane cresc posibilitatea unor valuri de căldură și mai puternice
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 06.08.2022

19 iulie a fost cea mai călduroasă zi înregistrată vreodată în Regatul Unit, cu temperaturi depășind 40 de grade Celsius. Valul de căldură reprezintă un preambul a ceea ce meteorologii teoretizează că va fi vremea tipică de vară în Regatul Unit în 2050.

Căldurile insuportabile continuă să afecteze Europa, dar și Statele Unite, acolo unde mai bine de o treime din țară se află sub avertizare de căldură. Temperaturile amintesc de evenimentele anului 2021, atunci când aproape 1.500 de oameni au murit în timpul unui val de căldură de la sfârșitul lunii iunie, temperaturile medii din Statele Unite și Canada atingând atunci valori duble, indică Eurek Alert.

Temperaturile vor crește, conform celei mai recente analize a modelelor de circulație atmosferică și a emisiilor cauzate de oameni. Descoperirile, publicate în Advances in Atmospheric Sciences, ar putea explica, de asemenea, valurile de căldură de anul acesta.

Echipa de cercetare a descoperit că gazele cu efect de seră sunt motivul principal pentru creșterea temperaturilor în trecut și probabil că vor continua să fie principalul factor care contribuie la aceste creșteri și în prezent. Cea mai mare parte din această probabilitate crescută este rezultatul gazelor cu efect de seră.

Un val de căldură fără precedent

„Un val de căldură fără precedent a cuprins vestul Americii de Nord la sfârșitul lunii iunie 2021, ducând la sute de decese și la moartea în masă a creaturilor marine în largul coastei, precum și la incendii îngrozitoare”, a declarat autorul principal Chunzai Wang, cercetător în cadrul studiului.

„În această lucrare, am studiat procesele fizice ale variabilității interne, cum ar fi modelele de circulație atmosferică și forțarea externă, cum ar fi gazele antropice cu efect de seră.” Tiparele de circulație atmosferică descriu modul în care aerul circulă și influențează temperatura aerului de suprafață în jurul planetei, ambele putându-se modifica pe baza încălzirii naturale de la Soare și a variației interne a atmosferei, precum și a rotației Pământului.

Aceste configurații sunt responsabile de vremea zilnică, precum și de modelele pe termen lung care includ clima. Folosind date observaționale, cercetătorii au identificat că trei modele de circulație atmosferică au apărut împreună în timpul caniculei din 2021: modelul Pacificului de Nord, modelul Arctic-Pacific Canada și modelul Americii de Nord.

Cele trei modele de circulație atmosferică

„Modelul Pacificului de Nord și modelul Arctic-Pacific Canada au apărut împreună cu fazele de dezvoltare și maturitate ale acestor valuri de căldură, în timp ce modelul Americii de Nord a coincis cu decăderea și mișcările spre est ale valului de căldură”, a spus Wang. „Acest lucru sugerează că valul de căldură a provenit din Pacificul de Nord și din Arctica, în timp ce modelul Americii de Nord a scos canicula în afară.”

Dar tiparele de circulație atmosferică pot să apară împreună și să existe înainte fără a declanșa un val de căldură extrem. Wang și echipa au folosit modelele organizate, testate și evaluate la nivel internațional din Programul Mondial de Cercetare a Climei.

„Din modelele CMIP6, am descoperit că este probabil ca încălzirea globală asociată cu gazele cu efect de seră să influențeze aceste trei variații ale modelului de circulație atmosferică, care, la rândul lor, au condus la un eveniment de caniculă mai extrem”, a spus Wang. „Dacă nu se iau măsurile adecvate, probabilitatea de apariție a valurilor de căldură extreme va crește și va avea un impact suplimentar asupra echilibrului ecologic, precum și asupra dezvoltării sociale și economice durabile.”

Vă mai recomandăm și:

Valul de căldură ajunge în estul Europei. Alerte de caniculă în mai multe țări

Incendiile de vegetație fac ravagii în Franța și Spania, valul de căldură afectează Europa

Cercetătorii au descoperit, în sfârșit, sursa valului de căldură marin cunoscut drept „Blob”

Vreme extremă în China. Țara, lovită de precipitații record, valuri de căldură și o tornadă

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase