Home » D:News » Tot mai multe incidente cu OZN-uri raportate către Pentagon, arată documente neclasificate

Tot mai multe incidente cu OZN-uri raportate către Pentagon, arată documente neclasificate

Tot mai multe incidente cu OZN-uri raportate către Pentagon, arată documente neclasificate
Imagine cu un obiect care se rotește în aer, capturată în ianuarie 2015. Sursa: Departamentul de Apărare al SUA
Publicat: 19.01.2023

Un nou raport adresat Congresului spune că raportările de OZN-uri (acum cunoscute sub numele de fenomene aeriene neidentificate, sau UAP, prescurtarea în limba engleză) către grupul de lucru al Pentagonului din ultimii doi ani au fost mai multe decât în ultimii 17 ani. Dar asta nu înseamnă că suntem în mijlocul unei invazii extraterestre.

Raportul neclasificat a fost emis la mijlocul lunii ianuarie de Biroul Directorului de Informații Naționale (ODNI) din SUA, în colaborare cu Biroul de Rezolvare a Anomaliilor în Toate Domeniile al Departamentului Apărării (AARO). Biroul a fost creat prin mandat al Congresului, iar raportul recent servește drept o actualizare a unei evaluări preliminare a rapoartelor UAP ale Pentagonului emise în 2021.

Evaluarea a spus că au existat 144 de raportări referitoare la anomalii aeriene observate de membrii serviciului militar între 2004 și 2021. „Au fost 247 de raportări noi și alte 119 care au fost fie descoperite, fie raportate după perioada de timp a evaluării preliminare”, spune raportul recent publicat, conform Science Alert.

Asta duce raportările de OZN-uri la 510 până pe 30 august 2022.

Raportările de OZN-uri în creștere s-ar datora unei mai bune înțelegeri a subiectului

Autorii raportului spun că creșterea ratei de raportare „se datorează parțial unei mai bune înțelegeri a posibilelor amenințări pe care le pot reprezenta UAP, fie în ceea ce privește siguranța pericolelor de zbor, fie ca potențiale platforme de colectare de informații ale adversarului, și parțial datorită stigmatizării reduse din jurul raportării de OZN-uri”.

Oricare ar fi explicația, oficialii militari și de informații din SUA spun că văd acest lucru ca fiind unul bun. „Această raportare sporită oferă mai multe oportunități de a aplica analize riguroase și de a rezolva evenimente”, se spune în raport.

Generalul Pat Ryder, de la Brigada Forțelor Aeriene și secretarul de presă al Pentagonului, a considerat problema anomaliilor aeriene drept o problemă de securitate națională.

„Siguranța personalului nostru de service, bazele și instalațiile noastre și protecția securității operațiunilor americane pe uscat, pe cer, pe mări și în spațiu sunt primordiale. Luăm în serios raportările privind incursiunile în spațiul nostru, terestre, maritime sau aeriene, și le examinăm pe fiecare în parte”, a spus Ryder într-un comunicat.

Membrii Congresului au lăudat raportul, dar au cerut și mai multă transparență. Senatorul Marco Rubio a spus că „trebuie făcute mai multe… pentru a utiliza senzorii existenți pentru a colecta și analiza mai multe date despre UAP”, în timp ce senatorul Mark Warner, deputat în Virginia, a spus că așteaptă cu nerăbdare continuarea cooperării „pe măsură ce lucrăm pentru a concentra resursele asupra rapoartelor UAP care rămân necaracterizate și neatribuite”.

Raportul Congresului nu conține niciun caz concret dintre cele raportate

Versiunea neclasificată a raportului nu include detalii despre niciun caz. Astfel de detalii sunt furnizate numai în raportul clasificat către Congres. Dar versiunea neclasificată oferă o defalcare a celor 366 de observări nou identificate. S-a determinat provizoriu că mai mult de jumătate dintre raportări prezintă „caracteristici neremarcabile”:

– 26 au fost caracterizate ca fiind cauzate de drone sau dispozitive asemănătoare dronelor;

– 163 au fost caracterizate ca fiind cauzate de baloane sau obiecte similare;

– 6 au fost atribuite dezordinii, cum ar fi păsări, evenimente meteorologice, pungi de plastic sau alte resturi din aer.

Așadar, 171 de raportări au fost „necaracterizate și neatribuite”. Unele dintre fenomenele descrise în acele raportări încă misterioase par să implice „caracteristici neobișnuite de zbor sau capacități de performanță și necesită o analiză suplimentară”, se arată în raportul de stare. Dar cel puțin unele dintre anomalii ar putea ajunge să fie atribuite defecțiunilor senzorului sau altor cauze nu atât de misterioase.

Raportările de OZN-uri nu dispun de date amănunțite

„Multe raportări nu au suficiente date detaliate pentru a permite atribuirea UAP cu o mare certitudine”, se spune în raport. Având o bază de date mai mare de observări, investigatorii vor putea mai ușor să rezolve misterele persistente.

Raportul spune că niciuna dintre întâlnirile de UAP-uri raportate nu a implicat coliziuni sau efecte adverse asupra sănătății. Nu există nimic în raport care să abordeze posibilitatea ca extratereștrii să aibă vreun rol în oricare dintre incidentele UAP: în 2022, în timpul unei audieri în Congres, oficialii Pentagonului au spus că nu au văzut nimic care să pară a fi de origine „non-terestră”.

Raportul a primit recenzii mixte de la oamenii care urmăresc îndeaproape raportările de OZN-uri. Christopher Mellon, un fost oficial al Pentagonului, a salutat faptul că „problema UAP câștigă tracțiune și acceptare în cadrul guvernului”, în special când vine vorba de conștientizarea provocărilor de securitate pe care le reprezintă dronele, inclusiv dronele de supraveghere despre care se crede că sunt folosite de China.

Dar Mellon a spus că limbajul din raport a demonstrat „capacitatea unică și neobișnuită a guvernului SUA de a transforma un subiect fascinant în mod inerent într-un jargon birocratic supărător”.

Multe observări vor rămâne, probabil, secrete

Avi Loeb, un astrofizician de la Harvard, care prezidează Comitetul consultativ Breakthrough Starshot și a scris o carte controversată despre posibilitatea unei vieți extraterestre inteligente, a spus că cele mai interesante informații despre observările UAP vor rămâne probabil secrete și ascunse față de public.

„Chiar dacă un singur obiect din cele 510 UAP raportate este de origine extraterestră și acest obiect nu reprezintă nicio amenințare pentru securitatea națională, identificarea lui va fi cea mai importantă descoperire pe care umanitatea a făcut-o vreodată”, a scris Loeb.

„Raportul ODNI este, prin urmare, complementar muncii oamenilor de știință. Este intrigant în alertarea comunității științifice asupra obiectelor anormale, dar nu oferă suficiente dovezi despre natura UAP care se poate mișca, accelerează sau arată diferit față de dispozitivele noastre tehnologice”, a continuat Loeb.

Ce crede NASA despre posibilitatea existenței extratereștrilor?

În acest sens, NASA a creat în 2022 un grup independent pentru a evalua raportările non-militare de observare de UAP-uri. Se așteaptă ca acest comitet să își emită concluziile la jumătatea anului 2023.

„Părerea mea personală este că Universul este atât de mare, iar acum există chiar și teorii că ar putea exista mai multe universuri. Dacă este așa, cine sunt eu să spun că planeta Pământ este singura locație a unei forme de viață care este civilizată și organizată ca a noastră?”, a spus în octombrie anul trecut Bill Nelson, administratorul NASA.

Vă recomandăm să citiți și:

NASA a început construirea următoarei generații de „vânători” de asteroizi

Test de cultură generală. Cât durează o eclipsă solară?

Anul Nou a venit mai devreme pe Marte! Planeta Roșie a intrat în Anul 37

Astronomii au descoperit „săraca inimă bătrână” a Căii Lactee

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase