Home » D:News » ChatGPT a fost la un pas să treacă examenul pentru licență medicală din SUA

ChatGPT a fost la un pas să treacă examenul pentru licență medicală din SUA

Publicat: 15.02.2023

Botul conversațional ChatGPT este pe val, promițând să transforme modurile în care producem text scris, căutăm pe web și ne educăm. Mai nou, ChatGPT aproape a luat examenul pentru licență medicală din SUA (USMLE).

ChatGPT aproape a luat examenul pentru licență medicală din SUA, un examen cunoscut pentru dificultatea sa, care de obicei necesită aproximativ 300-400 de ore de pregătire și acoperă tot de la concepte științifice de bază și până la bioetică.

USMLE sunt de fapt trei examene într-unul singur, iar competența cu care ChatGPT este capabil să răspundă la întrebări arată că roboții AI ar putea fi într-o zi utili pentru pregătirea medicală și chiar pentru a pune anumite tipuri de diagnostice, scrie Science Alert.

ChatGPT aproape a luat examenul pentru licență medicală din SUA

„ChatGPT a luat nota de trecere sau aproape de pragul de trecere pentru toate cele trei examene fără nicio pregătire sau întărire specializată. În plus, ChatGPT a demonstrat un nivel ridicat de concordanță și perspicacitate în explicațiile sale”, scriu cercetătorii într-o lucrare.

ChatGPT este un tip de inteligență artificială cunoscut sub numele de modele mari de limbaj sau LLM. Aceste LLM-uri sunt orientate în mod special către răspunsuri scrise și, prin cantități mari de eșantion de text și niște algoritmi inteligenți, sunt capabili să facă predicții despre ce cuvinte ar trebui să meargă împreună într-o propoziție, un fel de „frate mai mare” al funcției de text predictiv de pe telefoane.

Aceasta este o simplificare, dar ideea este că ChatGPT de fapt nu „știe” nimic, dar analizând o cantitate imensă de material online, poate construi propoziții care sună plauzibil pentru aproape orice subiect.

„Plauzibil” este un termen cheie. În funcție de probabilitatea diferitelor formulări, AI-ul poate părea nemaipomenit de inteligent sau poate ajunge la cele mai ridicole concluzii.

Ce note a luat ChatGPT la examen?

Cercetătorii de la start-upul Ansible Health au testat chatbotul folosind exemple de întrebări din USMLE, după ce au verificat că răspunsurile nu erau disponibile pe Google, așa că știau că ChatGPT va genera noi răspunsuri pe baza datelor cu care a fost instruit.

Supus testului, ChatGPT a obținut un punctaj între 52,4% și 75% la cele trei examene (nota de promovare este de obicei în jur de 60%). În 88,9% dintre răspunsurile sale, botul a produs cel puțin o perspectivă semnificativă, descrisă de către cercetători ca fiind ceva „nou, neevident, dar valid din punct de vedere clinic”.

„Atingerea punctajului de promovare pentru acest examen pentru experți notoriu de dificil și realizarea acestui lucru fără nicio întărire umană marchează o piatră de hotar notabilă în maturizarea clinică a inteligenței artificiale”, au spus autorii studiului într-o declarație de presă.

De asemenea, ChatGPT s-a dovedit a fi impresionant de consecvent în răspunsurile sale și a fost capabil chiar și să ofere raționamente pentru fiecare răspuns. De asemenea, a depășit rata de precizie de 50,3% a PubMedGPT, un bot instruit special în literatura medicală.

Viitorul Inteligenței Artificiale în medicină

Merită să amintim faptul că informațiile cu care a fost instruit ChatGPT vor include inexactități: dacă întrebați chiar chatbotul, acesta va admite că este nevoie de mai multă muncă pentru a îmbunătăți fiabilitatea LLM-urilor. ChatGPT nu va înlocui cadrele medicale în viitorul apropiat.

Cu toate acestea, potențialul de analiză a cunoștințelor online este în mod clar uriaș, mai ales că acești roboți AI continuă să se îmbunătățească. În loc să înlocuiască oamenii în profesia medicală, aceștia ar putea deveni asistenți vitali.

„Aceste rezultate sugerează că modelele mari de limbaj pot avea potențialul de a ajuta la educația medicală și, eventual, la luarea deciziilor clinice”, scriu cercetătorii.

Cercetarea a fost publicată în PLOS Digital Health.

Vă recomandăm să citiți și:

Microsoft a dezvăluit motorul de căutare Bing cu integrare AI. Este acesta mai puternic decât ChatGPT?

Google a anunțat că lucrează la competitorul lui ChatGPT, un chatbot numit „Bard”

Prima „mină” de Bitcoin alimentată nuclear va începe operațiunile în acest an

Mănușa VR aduce un simț mai realist al atingerii în metavers

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase