Home » Lumea digitală » ChatGPT ne-ar putea înlocui cât de curând. Iată ce joburi sunt în pericol!

ChatGPT ne-ar putea înlocui cât de curând. Iată ce joburi sunt în pericol!

Publicat: 10.02.2023

De la lansarea sa, în noiembrie 2022, ChatGPT de la OpenAI a fost folosit pentru a scrie scrisori de intenție, pentru a crea o carte pentru copii și chiar pentru a-i ajuta pe studenții să copieze la lucrări. Iar ChatGPT ne-ar putea înlocui curând și la joburi.

Chatbotul ar putea fi mai puternic decât ne-am imaginat vreodată. Google a descoperit că, în teorie, l-ar angaja pe ChatGPT ca programator începător dacă acesta ar avea un interviu cu compania.

Angajații Amazon care au testat ChatGPT au spus că face „o treabă foarte bună” de a răspunde la întrebările de asistență pentru clienți, este „excelent” în realizarea documentelor de instruire și este „foarte puternic” în a răspunde întrebărilor legate de strategia corporativă.

Totuși, utilizatorii ChatGPT au descoperit că chatbotul poate genera informații greșite, poate răspunde incorect la probleme de codare și poate produce erori în matematica de bază, potrivit Business Insider.

ChatGPT ne-ar putea înlocui la joburi

Deși un studiu din 2013 al Universității din Oxford a constatat că 47% din locurile de muncă din SUA ar putea fi eliminate de inteligența artificială (AI) în următorii 20 de ani, se pare că predicția nu a fost tocmai corectă.

Anu Madgavkar, parteneră la McKinsey Global Institute, a spus că acest lucru este se datorează faptului că aceste tehnologii încă au nevoie de raționamentul uman pentru a evita erorile și părtinirile, a spus ea pentru Insider.

„Trebuie să ne gândim la aceste lucruri ca la instrumente de îmbunătățire a productivității, spre deosebire de înlocuiri complete”, a spus Madgavkar.

Iată joburile în care ChatGPT ne-ar putea înlocui:

Joburile din IT

Codarea și programarea computerelor sunt abilități căutate, dar este posibil ca ChatGPT și instrumente similare pe bază de AI să umple unele dintre goluri în viitorul apropiat.

Dezvoltatorii de software, dezvoltatorii web, programatorii de computere, programatorii și oamenii de știință de date sunt „destul de susceptibili” la  a fi înlocuiți de tehnologiile AI, acestea „înlocuind mai mult din munca lor”, a spus Madgavkar.

Acest lucru se datorează faptului că AI-urile precum ChatGPT sunt bune la calcule cu o destul de mare precizie.

Tehnologiile avansate precum ChatGPT ar putea produce cod mai rapid decât oamenii, ceea ce înseamnă că munca poate fi finalizată cu mai puțini angajați, a declarat Mark Muro, de la Brookings Institute, care a cercetat impactul AI asupra forței de muncă americane.

Companiile de tehnologie precum OpenAI care produce ChatGPT iau deja în considerare înlocuirea inginerilor de software cu AI.

Totuși, Oded Netzer, profesor la Columbia Business School, crede că AI-ul îi va ajuta pe programatori, mai degrabă decât să-i înlocuiască.

ChatGPT ne-ar putea înlocui în sectorul media (publicitate, creare de conținut, jurnalism)

Joburile în media, de la publicitate, scriere tehnică, jurnalism și până la orice rol care implică crearea de conținut, pot fi afectate de ChatGPT și forme similare de AI, a spus Madgavkar. Asta pentru că inteligența artificială este capabilă să citească, să scrie și să înțeleagă bine datele bazate pe text, a adăugat ea.

„Analiza și interpretarea unor cantități mari de date și informații bazate pe limbaj sunt abilități pe care tehnologiile AI vor continua să le dezvolte”, a spus Madgavkar.

Economistul Paul Krugman a spus într-un articol de opinie pe New York Times că ChatGPT poate fi capabil să facă sarcini precum raportarea și scrierea „mai eficient decât oamenii”.

Industria media începe deja să experimenteze cu conținutul generat de inteligență artificială. Site-ul de știri tehnice CNET a folosit un instrument AI similar cu ChatGPT pentru a scrie zeci de articole, deși editorul a trebuit să emită o serie de erate; iar BuzzFeed a anunțat că va folosi tehnologia ChatGPT pentru a genera noi forme de conținut.

Dar Madgavkar a spus că majoritatea muncii realizate de creatorii de conținut nu este automatizabilă. „Există o grămadă de judecată umană care intră în fiecare dintre aceste ocupații”, a spus ea.

Domeniul juridic

La fel ca rolurile din mass-media, locurile de muncă din domeniul juridic, cum ar fi juriștii și asistenții juridici, sunt responsabile pentru consumarea unor cantități mari de informații, sintetizarea celor învățate, apoi transformarea acestora într-un brief legal sau o opinie digerabilă.

Dar din nou, AI-ul nu va putea automatiza pe deplin aceste locuri de muncă, deoarece necesită un anumit grad de raționament uman pentru a înțelege ce dorește un client sau un angajator.

ChatGPT ne-ar putea înlocui în cercetarea de piață

Inteligența artificială este bună la analiza datelor și la prezicerea rezultatelor, a spus Muro. Acesta este motivul pentru care analiștii de cercetare de piață ar putea fi prinși pe picior greșit de schimbarea determinată de AI.

Analiștii de cercetare de piață sunt responsabili pentru colectarea datelor, identificarea tendințelor din acele date și apoi folosirea rezultatelor pentru a concepe o campanie de marketing eficientă sau pentru a decide unde să plaseze reclamele.

Învățământul

Profesorii sunt îngrijorați de faptul că studenții folosesc ChatGPT pentru a-și copia temele, dar potrivit lui Pengcheng Shi, decan asociat la departamentul de calcul și științe ale informațiilor de la Rochester Institute of Technology, din SUA, ar trebui să se gândească și la siguranța propriului loc de muncă.

ChatGPT „deja poate preda cu ușurință cursuri. Deși are erori și inexactități în ceea ce privește cunoștințele, acest lucru poate fi ușor îmbunătățit. Practic, trebuie doar să-l antrenezi mai mult”, a spus Shi pentru New York Post.

ChatGPT ne-ar putea înlocui în domeniul financiar

La fel ca analiștii din cercetarea de piață, analiștii financiari, consilierii financiari personali și alte locuri de muncă legate de finanțe, care necesită manipularea unor cantități semnificative de date numerice, pot fi afectate de AI, a spus Muro, cercetător la The Brookings Institute.

„Inteligența artificială poate identifica tendințele de pe piață, evidențiază ce investiții dintr-un portofoliu funcționează mai bine și mai rău, poate comunica toate acestea și apoi poate folosi diverse alte forme de date, de exemplu, de la o companie financiară pentru a prognoza un mix mai bun de investiții”, a spus Muro.

Acești analiști câștigă mulți bani, a spus el, dar unele dintre locurile lor de muncă sunt automatizabile.

Investitorii

Shi, de la Rochester Institute of Technology, a mai spus pentru New York Post că anumite joburi de pe Wall Street ar putea fi, de asemenea, în pericol.

„La o bancă de investiții, oamenii sunt angajați din facultate și petrec doi, trei ani pentru a lucra ca niște roboți și pentru a face modelare Excel; același lucru îl poți obține și de la AI”, a spus el.

ChatGPT ne-ar putea înlocui designerii grafici

Într-un articol din decembrie de la Harvard Business Review, trei profesori l-au indicat pe DALL-E, un instrument AI care poate genera imagini în câteva secunde, drept un potențial perturbator al industriei designului grafic.

„Depășirea competențelor a milioane de oameni în capacitatea de a crea și manipula imagini va avea un impact profund asupra economiei”, au scris ei, adăugând că „aceste progrese recente în inteligența artificială vor aduce cu siguranță o perioadă de greutăți și dureri economice pentru unii ale căror locuri de muncă sunt afectate direct și cărora le este greu să se adapteze”.

Contabilitate

Contabilitatea este în general privită drept o profesie stabilă, dar chiar și angajații din această industrie ar putea fi expuși riscului.

„Tehnologia încă nu le-a luat tuturor locul de muncă, însă pe unii angajați îi înlocuiește”, a declarat Brett Caraway, profesor asociat la Institutul de Comunicare, Cultură, Informație și Tehnologie din cadrul Universității din Toronto, din Canada.

Caraway a adăugat că în special „munca intelectuală” ar putea fi amenințată.

„Asta poate însemna avocați, contabili. Este ceva nou și va fi interesant să vedem cât de perturbator și dureros este pentru forța de muncă și pentru politici”, a spus el.

ChatGPT ne-ar putea înlocui agenții de servicii pentru clienți

Probabil că ați experimentat deja apelarea sau conversația cu serviciul pentru clienți al unei companii și primirea unui răspuns de la un robot. ChatGPT și tehnologiile conexe ar putea continua această tendință.

Un studiu din 2022 al companiei de cercetare tehnologică Gartner a prezis că chatboturile vor fi principalul canal de servicii pentru clienți pentru aproximativ 25% dintre companii până în 2027.

Vă recomandăm să citiți și:

DESCOPERĂ.ro a întrebat, ChatGPT a răspuns! Ar putea fi primul articol scris de un robot și publicat în România

Prima „mină” de Bitcoin alimentată nuclear va începe operațiunile în acest an

Mănușa VR aduce un simț mai realist al atingerii în metavers

Microsoft a creat dispozitivul care îți poate clona vocea după doar trei secunde de audio

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Cine a fost politicianul care i-a captivat pe români prin frumusețea sufletului: „N-a fost om care să bată la ușa lui fără să-și vadă durerea alinată”
Cine a fost politicianul care i-a captivat pe români prin frumusețea sufletului: „N-a fost om care să bată la ușa ...
Astronomii au observat pentru prima dată coliziunea dintre două găuri negre din Universul antic
Astronomii au observat pentru prima dată coliziunea dintre două găuri negre din Universul antic
O nouă „regulă a biologiei” ar putea explica mai bine evoluția și îmbătrânirea
O nouă „regulă a biologiei” ar putea explica mai bine evoluția și îmbătrânirea
Pielea bizară a unui dinozaur este o „bijuterie” de fosilă. Ce secrete ascunde?
Pielea bizară a unui dinozaur este o „bijuterie” de fosilă. Ce secrete ascunde?
De ce este „convins” Dumitru Prunariu că oamenii nu sunt singuri în Univers?
De ce este „convins” Dumitru Prunariu că oamenii nu sunt singuri în Univers?
Vor trăi oamenii și pe alte planete? Dumitru Prunariu: „Se vor produce transformări în organismul uman”
Vor trăi oamenii și pe alte planete? Dumitru Prunariu: „Se vor produce transformări în organismul uman”
Costumul care reciclează transpirația, inspirat din Dune, a fost construit de un YouTuber
Costumul care reciclează transpirația, inspirat din Dune, a fost construit de un YouTuber
Test de cultură generală. Care este singura țară fără drapel dreptunghiular?
Test de cultură generală. Care este singura țară fără drapel dreptunghiular?
Cea mai mare cameră foto din lume a ajuns la destinație. „Ultima piesă din puzzle”
Cea mai mare cameră foto din lume a ajuns la destinație. „Ultima piesă din puzzle”
BMW, Volkswagen și Jaguar ar fi folosit piese interzise, acuză Statele Unite
BMW, Volkswagen și Jaguar ar fi folosit piese interzise, acuză Statele Unite
Finlandezii cer ajutor de la UE în criza migranților de la frontiera cu Rusia
Finlandezii cer ajutor de la UE în criza migranților de la frontiera cu Rusia
Vara începe în forță! Meteorologii anunță ce temperaturi vom avea și unde mai plouă
Vara începe în forță! Meteorologii anunță ce temperaturi vom avea și unde mai plouă
Se împlinesc 90 de ani de la prinderea şi uciderea unui faimos cuplu criminal din SUA
Se împlinesc 90 de ani de la prinderea şi uciderea unui faimos cuplu criminal din SUA
Graceland, celebra casă a lui Elvis Presley, a scăpat la limită de executarea silită
Graceland, celebra casă a lui Elvis Presley, a scăpat la limită de executarea silită
Cum a ajuns Ambasada SUA din Londra să aibă o datorie de 14,6 milioane lire sterline
Cum a ajuns Ambasada SUA din Londra să aibă o datorie de 14,6 milioane lire sterline
De ce ne sfătuiește un medic să nu ne mai facem patul dimineața?
De ce ne sfătuiește un medic să nu ne mai facem patul dimineața?
Ucraina a confirmat că va trimite sportivi la Jocurile Olimpice de la Paris
Ucraina a confirmat că va trimite sportivi la Jocurile Olimpice de la Paris
O operațiune riscantă în Primul Război Mondial. Manifeste cărate sub salteaua primului ministru
O operațiune riscantă în Primul Război Mondial. Manifeste cărate sub salteaua primului ministru