Home » Lumea digitală » Prima „mină” de Bitcoin alimentată nuclear va începe operațiunile în acest an

Prima „mină” de Bitcoin alimentată nuclear va începe operațiunile în acest an

Prima „mină” de Bitcoin alimentată nuclear va începe operațiunile în acest an
Foto: @Kanchanara/Unsplash
Publicat: 29.01.2023

Abordarea va reduce emisiile de carbon din operațiunile de minare, dar este această „mină” de Bitcoin alimentată nuclear singura opțiune?

TeraWulf, o companie cu sediul central în Minnesota, va deveni prima entitate din SUA care folosește o „mină” de Bitcoin alimentată nuclear.

Operațiunile vor fi gestionate la centrul de date Cumulus Susquehanna, recent finalizat, care este alimentat în întregime de centrala nucleară Susquehanna, de 2,5 GW, din nord-estul Pennsylvania.

„Minarea”este crucială pentru Bitcoin, deoarece este singura metodă de a genera monede noi. Pentru a genera un nou token Bitcoin, utilizatorii rezolvă puzzle-uri matematice complexe, iar primul care oferă răspunsul corect este premiat cu moneda cripto nou generată. Denumit sistem Proof of Work, procesul este poreclit în mod obișnuit „mining” (minare), iar utilizatorii implicați în rezolvarea puzzle-urilor sunt numiți mineri.

De-a lungul anilor, puzzle-urile au devenit mai greu de rezolvat, iar minerii au dedicat resurse de calcul tot mai mari în încercarea de a câștiga moneda mult râvnită. Acest lucru, la rândul său, a crescut consumul de energie al industriei Bitcoin, făcând-o mai puțin durabilă decât creșterea cărnii de vită, și se estimează că a emis 86,3 milioane de tone de carbon doar în 2022, potrivit Interesting Engineering.

Pe măsură ce sursele regenerabile de energie devin din ce în ce mai ieftine, operațiunile de minare sunt construite din ce în ce mai aproape de fermele de energie solară, hidro și eoliană. Cu toate acestea, o mare parte a operațiunilor continuă să fie alimentată de surse de energie care emit carbon.

Prima „mină” de Bitcoin alimentată nuclear

Centrul de date Cumulus construit în campusul de 485 de hectare din Pennsylvania este conectat la centrala nucleară Susquehanna de 2,5 GW și va găzdui în curând operațiunile miniere ale TeraWulf, aceasta devenind prima mină de Bitcoin din S.U.A. alimentată cu energie nucleară.

Acest lucru va reduce emisiile de carbon ale operațiunilor TeraWulf, iar alte companii miniere sunt de așteptat să îi urmeze exemplul în viitorul apropiat. Miami, care de asemenea găzduiește energie nucleară, încearcă să atragă criptominerii prin politicile sale pro-cripto.

Deși acesta ar putea fi un pas binevenit pe termen scurt, problema că minatul de Bitcoin și păstrarea evidențelor este un proces consumator de energie va continua să rămână chiar și după schimbare.

Chiar dacă minatul ar fi alimentat complet de energie solară gratuită și nepoluantă, încă există motive ca cea mai populară criptomonedă din lume să devină mai puțin consumatoare de energie.

Criptomonedele trebuie să-și reducă emisiile de carbon

Anul trecut, a doua cea mai populară platformă blockchain, Ethereum, a deschis drumul, trecând de la un sistem Proof of work la un sistem Proof of stake. Într-o astfel de configurație, în loc să încerce să rezolve puzzle-uri din ce în ce mai dificile, utilizatorii depun o miză din deținerile lor de criptomonedă în rețea pentru a avea șansa de a fi aleși în verificarea tranzacțiilor.

Atunci când o tranzacție este finalizată și adăugată la blockchain, verificatorii sunt recompensați pentru munca lor cu noi tokenuri. Verificarea tranzacțiilor false sau greșite ar putea însemna că utilizatorii își pot pierde depozitele, rețeaua rămânând astfel fidelă tranzacțiilor reale.

Noul sistem este de așteptat să ajute Ethereum ca platformă să reducă cu până la 99% din emisiile de carbon, lucru pe care Bitcoin l-ar putea face și el. Deocamdată, nu există propuneri ca Bitcoin să facă această schimbare.

Vă recomandăm să citiți și:

Mănușa VR aduce un simț mai realist al atingerii în metavers

Test de cultură generală. Care este diferența dintre OLED și QLED?

Microsoft a creat dispozitivul care îți poate clona vocea după doar trei secunde de audio

AI-ul avocat te-ar putea scăpa de amenzi, dacă locuiești în SUA

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase