Home » D:News » Cum se manifestă demența frontotemperorală, boala de care suferă Bruce Willis?

Cum se manifestă demența frontotemperorală, boala de care suferă Bruce Willis?

Publicat: 18.02.2023
Cum se manifestă demența frontotemperorală, boala de care suferă Bruce Willis?
Sursa foto: Shutterstock

Starul de succes al filmelor de acțiune Bruce Willis a renunțat la actorie în primăvara lui 2022, după ce a fost diagnosticat cu afazie, o tulburare neurologică care afectează capacitatea de a produce și de a înțelege cuvintele. 

Între timp starea lui Willis a avansat, iar actorul a primit un nou diagnostic, anume demență frontotemporală, după cum a anunțat recent familia sa.

„Din păcate, provocările privind comunicarea sunt doar un simptom cu care se confruntă Bruce. Deși acest lucru este dureros, este o ușurare să ai în sfârșit un diagnostic clar”, se arată în comunicat.

Cea mai frecventă formă de demență

Prevalența demenței frontotemporale (FTD) este oarecum incertă, deoarece, în trecut, medicii au identificat greșit această afecțiune ca fiind depresie, schizofrenie sau boala Alzheimer, potrivit University of California, San Francisco (UCSF) Health din SUA. Estimările actuale sugerează că FTD este cea mai frecventă formă de demență diagnosticată la persoanele cu vârste de 60 de ani și mai tinere, deși aceasta poate apărea și la eprsoanele mai în vârstă. Bruce Willis are 67 de ani.

FTD descrie, de fapt, un grup de afecțiuni înrudite, care apar din cauza deteriorării celulelor din lobul frontal al creierului, situat în spatele frunții și din lobii temporali, situați de o parte și de alta a capului, potrivit National Institute on Aging (NIA) din SUA.

Aceste afecțiuni sunt progresive, ceea ce înseamnă că se agravează în timp, iar cauza lor exactă este necunoscută, deși studiile au evidențiat că ar putea fi implicate mai multe mutații genetice și proteine anormale.

Cele trei tipuri de demență frontotemporală

Cele trei tipuri de FTD sunt demența frontotemporală cu variantă comportamentală (bvFTD), afazia progresivă primară (PPA) și tulburările legate de mișcare. Primul și cel mai frecvent tip, bvFTD, implică în primul rând simptome cognitive, inclusiv dificultatea de a planifica și de a-și aminti ordinea pașilor necesari pentru a finaliza o sarcină, de a acționa impulsiv și de a-și pierde interesul pentru activitățile care obișnuiau să le placă. Problemele de limbaj sau de mișcare pot apărea pe măsură ce afecțiunea progresează, potrivit NIA.

Oamenii diagnosticați cu FTD pot trăi mulți ani, dar, pe măsură ce afecțiunea se agravează, aceștia pot dobândi comportamente periculoase și își pot pierde capacitatea de a se îngriji singuri.

PPA afectează capacitatea unei persoane de a utiliza și înțelege limbajul. Aceasta se prezintă sub mai multe forme, care diferă prin simptomele lor specifice. Pe măsură ce afecțiunea lor progresează, persoanele cu PPA își pot pierde capacitatea de a vorbi, pot dezvolta probleme de memorie și de raționament și pot prezenta modificări de comportament similare cu cele cu bvFTD, potrivit Live Science.

O boală care poate fi controlată doar prin medicamente

În cele din urmă, există mai multe tulburări de mișcare asociate cu FTD. Acestea au impact asupra regiunilor creierului care controlează mișcarea, precum și asupra celor implicate în gândire și limbaj, în unele cazuri, potrivit NIA.

Potrivit Johns Hopkins Medicine, nu există niciun tratament pentru a încetini progresia bolii și nici nu există un tratament pentru FTD. Persoanelor cu FTD li se pot prescrie medicamente, cum ar fi antidepresivele, antipsihoticele și somniferele, pentru a trata simptomele individuale ale tulburărilor.

Bruce a crezut întotdeauna în folosirea vocii sale în lume pentru a-i ajuta pe ceilalți și pentru a sensibiliza asupra unor probleme importante atât în viața publică, cât și în privat. Știm în inimile noastre că, dacă ar putea astăzi, ar vrea să răspundă prin atragerea atenției la nivel mondial și prin stabilirea unei legături cu cei care se confruntă, de asemenea, cu această boală debilitantă și cu modul în care aceasta afectează atât de multe persoane și familiile lor”, se arată în declarația familiei Wills.

Vă mai recomandăm și: 

Test de cultură generală. Care este diferența dintre demență și Alzheimer?

Obiceiurile zilnice care pot crește riscul de demență și pot accelera procesul de îmbătrânire

Pensionarea anticipată poate accelera declinul cognitiv

Cei care suferă de insomnie au un risc mai mare de a dezvolta probleme cognitive

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug și-a început experiența în presă la Iași, iar promovarea culturii, prin transmiterea cuvintelor relevante, a fost parte din procesul alăturării echipei DESCOPERĂ.ro. Îi place să citească, să cerceteze și să scrie. Claudia este absolventă a Facultății de Litere, specializarea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase