Home » D:News » Creatorul Internetului vrea ca fiecare om să aibă propria Inteligență Artificială

Creatorul Internetului vrea ca fiecare om să aibă propria Inteligență Artificială

Publicat: 24.02.2023

Creatorul Internetului crede că am mers pe calea greșită și caută să schimbe prin intermediul companiei sale, Inrupt, modul în care funcționează întregul Internet. Cum? El vrea ca fiecare om să aibă propria Inteligență Artificială (AI).

Sir Tim Berners-Lee afirmă că Internetul, așa cum îl vedem astăzi, s-a abătut de la viziunea pe care a avut-o el atunci când a creat World Wide Web, în 1989, dând prea multă putere corporațiilor și nu suficientă fiecărui utilizator în parte.

În încercarea de a schimba acest lucru, Inrupt va împacheta datele fiecărui individ în „capsule”, pe care site-urile web va trebui să le solicite în loc să preia pur și simplu datele așa cum o fac acum. Un astfel de sistem, potrivit lui Berners-Lee, este adevăratul viitor al Internetului.

Cum ar putea arăta noul Internet?

Problema, potrivit lui Berners-Lee, constă în control. Ideea originală pentru Internet a fost că fiecare individ are propriile sale date și propriile servere care găzduiesc propriul site web. Cu toate acestea, site-urile web mari au preluat rapid controlul și au început să sifoneze datele de la fiecare utilizator care se conectează; de fiecare dată când îți faci un cont, ești de acord cu cookie-uri, chiar și când faci o simplă căutare pe Google, îi oferi date unei entități mai mari.

Ce s-ar întâmpla dacă, în schimb, datele noastre ar fi stocate local și site-urile web ar trebui să solicite acces la acestea de fiecare dată? Nu ar mai exista conturi multiple, ci un singur cont la care vei putea decide dacă le acorzi sau nu site-urilor accesul, scrie IFL Science.

Inrupt ar stoca aceste date în „capsule” și le-ar permite paginilor web accesul la baza de date doar cu permisiunea utilizatorului. Gata cu scurgerile de date care implică milioane de utilizatori, gata cu uitatul parolelor, doar un singur sistem ușor. Acesta ar fi construit pe un protocol deschis numit Solid, care folosește deja „capsule” pentru a stoca date.

De ce vrea creatorul Internetului ca fiecare om să aibă AI-ul lui?

O parte integrantă a planului implică inteligența artificială (AI), care are o popularitate destul de mare în prezent. Cu toate acestea, în timp ce cei mai mulți dintre noi au acces la AI care sunt găzduite în altă parte, Inrupt plănuiește ca fiecare om să aibă AI-ul lui.

AI-ul va primi apoi acces la toate datele din „capsulă”, unde se va adapta la fiecare utilizator în parte. Acesta ar putea ajuta la fitness, ar putea face sugestii bune de produse în locul reclamelor aleatorii de pe Instagram… ar fi literalmente propriul asistent personal.

„Uneori ai întregul spectru de date, toate datele legate de colaborările tale, cafelele, proiectele și visele tale. Și cărțile pe care le citești și… aceste lucruri se află în capsulă. La care adaugi AI. Ar putea fi dulce”, a spus Berners-Lee.

Va reușit noul Internet să-l detroneze pe cel „vechi”?

Evident, reinventarea Internetului ar dura timp și, cu siguranță, există dezavantaje. „Spargerea” securității capsulei, deși mult mai puțin probabil să se întâmple, ar avea ca rezultat ca absolut toate datele utilizatorului să devină disponibile pentru hackeri, oferind o perspectivă înfricoșătoare pentru persoanele aflate în poziții publice.

De asemenea, apare întrebarea „unde ar fi găzduite capsulele și AI-ul?”: ar găzdui Inrupt datele fiecărei persoane sau acestea ar fi găzduite local? Nu toată lumea are acces la hardware care poate gestiona un asistent AI. Inrupt pare să vândă servere care ar avea grijă de munca grea, dar adoptarea la scară largă a unui sistem fără îndoială costisitor ar dura zeci de ani.

Așadar, doar viitorul ne va spune dacă noul Internet se va putea ridica la înălțimea vechiului Internet.

Vă recomandăm să citiți și:

ChatGPT ne-ar putea înlocui cât de curând. Iată ce joburi sunt în pericol!

Microsoft a dezvăluit motorul de căutare Bing cu integrare AI. Este acesta mai puternic decât ChatGPT?

Google a anunțat că lucrează la competitorul lui ChatGPT, un chatbot numit „Bard”

Prima „mină” de Bitcoin alimentată nuclear va începe operațiunile în acest an

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase