Home » D:News » „Taxa pe roboți”, soluția pentru evitarea catastrofei automatizării?

„Taxa pe roboți”, soluția pentru evitarea catastrofei automatizării?

Publicat: 26.02.2023

Senatorul american Bernie Sanders a cerut în noua sa carte, intitulată „It’s OK To Be Mad About Capitalism” („Este OK să fii supărat pe capitalism”), impozitarea deținătorilor de roboți care preiau slujbele umane.

Cel mai longeviv senator independent din istoria SUA pledează pentru adoptarea unui „impozit pe roboți” pentru a atenua impactul automatizării asupra lucrătorilor umani, potrivit cărții sale.

„Dacă lucrătorii vor fi înlocuiți cu roboți, așa cum va fi cazul în multe industrii, va trebui să adaptăm politicile fiscale și de reglementare”, scrie Sanders în carte.

Acest lucru are scopul de „a ne asigura că schimbarea nu devine pur și simplu o scuză pe care multinaționalele să o folosească pentru a face mai mult profit”.

„Taxa pe roboți” ar putea reduce impactul înlocuirii lucrătorilor umani

Sanders reprezintă Vermontul ca senator senior al Statelor Unite, funcție pe care o deține din 2007, și este renumit pentru poziția sa anticapitalistă.

Impozitarea deținătorilor de roboți, potrivit lui, ar putea fi folosită pentru a lua în considerare modul în care automatizarea îi va afecta pe lucrători, în special pe cei care vor fi înlocuiți de noile tehnologii.

Deși conceptul de impozit pe roboți are parte de sprijin, alți oameni și-au exprimat îndoielile cu privire la eficacitatea sa, scrie Interesting Engineering.

Potrivit unei analize a lui Robert Seamans pentru Brookings, impozitul poate avea efecte negative asupra afacerilor, angajaților și economiei în ansamblu.

Aceste impozite „ar putea fi bine intenționate”, dar sunt „o idee greșită care ar avea consecințe negative pentru firme, lucrătorii lor și, în cele din urmă, economie”, notează Seamans.

Bernie Sander este, pentru prima dată, de acord cu Bill Gates

Sanders nu este singurul care crede că roboții ar trebui să fie supuși taxelor. Au fost lansate și alte idei pentru legislație, cum ar fi obligarea întreprinderilor să contribuie cu un procentaj din impozitele pe salarii la un fond pentru recalificarea persoanelor înlocuite.

Dacă lucrătorii vor fi înlocuiți cu roboți, guvernul trebuie să ajusteze legile fiscale și de reglementare, potrivit lui Sanders, care a citat și părerile co-fondatorului Microsoft, Bill Gates, în această privință.

Sanders menționează în cartea sa sprijinul lui Bill Gates pentru un impozit pe roboți, adăugând că, potrivit fondatorului Microsoft, taxa ar putea ajuta la plata unor ocupații care necesită „empatie și înțelegere umană”.

Îngrijirea bătrânilor sau asistența copiilor cu nevoi speciale sunt câteva exemple. Sanders menționează și alte propuneri legislative care ar împiedica automatizarea să reducă colectarea de impozite.

Rămâne de văzut dacă o astfel de taxă va putea fi pusă în aplicare

Punând aceste politici în aplicare, putem rezolva problemele generate de automatizare fără a pune în pericol forța de muncă, spune Sanders, reluând opinia lui Gates.

Este important de reținut faptul că Sanders nu este de obicei de acord cu co-fondatorul Microsoft, ceea ce face din situația de față o excepție unică.

Vă recomandăm să citiți și:

Cum va fi vremea în luna martie? Noua prognoză de la meteorologi

Italia propune măsuri mai blânde privind reducerea emisiilor de CO2

O companie de produse de îngrijire a părului, dată în judecată de zeci de femei

O scrisoare a ajuns la destinatar după mai mult de 100 de ani

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase