Home » D:News » China refuză să spună dacă roverul Zhurong trimis pe Marte a murit sau nu

China refuză să spună dacă roverul Zhurong trimis pe Marte a murit sau nu

China refuză să spună dacă roverul Zhurong trimis pe Marte a murit sau nu
Foto: YunnanGuy/ Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0
Publicat: 01.03.2023

Misiunea chineză Tianwen-1 către Marte a avut un start excelent. Modulul de aterizare al misiunii a atins suprafața Planetei Roșii în mai 2021, urmat de desfășurarea roverului Zhurong, o săptămână mai târziu.

Aproape un an mai târziu, roverul Zhurong a intrat în modul de hibernare din cauza scăderii rezervelor de energie solară, pentru a se pregăti pentru iarna marțiană. Deși roverul trebuia să se trezească în mod autonom în decembrie 2022, Zhurong și echipa sa au rămas neobișnuit de tăcuți în legătură cu soarta sa.

În ultima perioadă am auzit foarte puține lucruri despre rover. La începutul lunii ianuarie 2023, surse anonime au declarat că echipele de pe Pământ nu au primit încă niciun semnal.

Roverul Zhurong nu s-a mai mișcat din locul său de hibernare din toamna lui 2022

La începutul acestei luni, presa de stat din China a transmis, de asemenea, o scurtă celebrare a celor doi ani petrecuți de misiune pe orbita marțiană, abia menționând roverul.

Cu toate acestea, știm, datorită unor imagini recente realizate de Mars Reconnaissance Orbiter al NASA, că roverul Zhurong nu s-a mai mișcat din locul său de hibernare din regiunea Utopia Planitia cel puțin din septembrie 2022, potrivit Futurism.

China, a doua țară care a amartizat

Zhurong trebuia să intre în acțiune doar în cazul în care temperaturile depășeau -15 grade Celsius și era capabil să genereze o putere de 140 de wați. Spre deosebire de numeroasele sale predecesoare, care se bazau pe unități de încălzire cu radioizotopi pentru a se încălzi, Zhurong a folosit o substanță chimică numită n-undecan pentru a stoca energia termică.

În afară de soarta necunoscută a lui Zhurong, Tianwen-1 reprezintă totuși un succes uriaș pentru China, care a devenit a doua țară care a reușit să amartizeze și să controleze cu succes, de la distanță, un rover pe Planeta Roșie.

Vă mai recomandăm și: 

Roverul Perseverance al NASA s-a lăudat cu o colecție impresionantă de mostre marțiene

Tianwen-1, sonda spațială chineză fără echipaj, s-a plasat cu succes pe orbita lui Marte

Roverul chinez de pe Marte nu poate fi trezit din hibernare

Perseverance are probleme. Ce s-a întâmplat cu roverul NASA?

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase