Home » D:News » Un instrument de pe satelitul SWOT al NASA s-a defectat pe orbită

Un instrument de pe satelitul SWOT al NASA s-a defectat pe orbită

Un instrument de pe satelitul SWOT al NASA s-a defectat pe orbită
Foto: NASA/Keegan Barber
Publicat: 01.03.2023

Echipa care gestionează satelitul SWOT (Surface Water and Ocean Topography) lucrează pentru a remedia problema astfel încât instrumentul care studiază apa să fie operațional până în luna iunie.

Un satelit comun NASA-francez conceput pentru a cartografi apa Pământului în detalii uimitoare se chinuie să pornească un instrument în timpul instalării sale pe orbită.

Instrumentul științific principal de pe satelitul SWOT, numit KARIN (Interferometru radar în bandă Ka), „s-a oprit în mod neașteptat” din cauza unei probleme cu subsistemul amplificatorului de mare putere, au scris oficialii agenției.

Nu s-a găsit încă o cauză pentru această problemă, dar „inginerii lucrează sistematic pentru a înțelege situația și pentru a restabili operațiunile”, au scris oficialii NASA. Echipa trebuie să remedieze problema deoarece instrumentul este important pentru cartografierea apei de suprafață în două dimensiuni, pentru a vedea modul în care schimbările climatice afectează nivelul apei Pământului.

Cum funcționează instrumentul de pe satelitul SWOT?

KARIN include antene duble care funcționează la aproximativ 10 metri una față de cealaltă (sau circa jumătate din lungimea unui teren de tenis). Când este funcțională, una dintre antene generează un impuls radar care este reflectat de Pământ, apoi ambele antene preiau semnalul.

„Odată ce instrumentul KARIN va fi din nou în funcțiune, misiunea va continua cu activitățile sale de punere în funcțiune și calibrare, planificate din martie până în iunie, pentru a asigura acuratețea datelor în pregătirea pentru începerea operațiunilor științifice în iulie 2023”, au scris oficialii NASA.

Satelitul va analiza milioane de kilometri de râuri

O rachetă Falcon 9 de la SpaceX a lansat satelitul de la Vandenberg Space Force Base din California pe 16 decembrie. SWOT este condus de către NASA și agenția spațială a Franței (CNES). Măsurarea nivelurilor apei este cheia pentru a-i ajuta pe partenerii globali să înțeleagă modul în care dioxidul de carbon, un gaz cu efect de seră, are un rol în încălzirea globală care afectează nivelul apei.

Atunci când va fi pregătit pentru operațiuni, SWOT va trebui să examineze 2,1 milioane de kilometri de râuri, împreună cu liniile de coastă și milioane de lacuri care sunt greu de eșantionat de aproape. NASA intenționează, de asemenea, să facă informațiile disponibile public, alături de instrumente intuitive, pentru a încuraja comunitățile să folosească informațiile pentru planificarea și urmărirea nivelurilor locale ale apei, scrie Space.com.

Vă recomandăm să citiți și:

Noi aurore au fost detectate pe cei mai mari patru sateliți ai lui Jupiter

Găurile negre supermasive ar putea fi motorul expansiunii Universului

Telescopul Hubble a surprins un trio spectaculos de galaxii care fuzionează

Cele mai mari structuri din Univers încă strălucesc din cauza șocului creației

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase