Home » Știință » Un satelit experimental al Rusiei se dezmembrează pe orbită, lăsând în urmă o dâră de deșeuri

Un satelit experimental al Rusiei se dezmembrează pe orbită, lăsând în urmă o dâră de deșeuri

Publicat: 10.02.2023

Un satelit experimental al Rusiei, KOSMOS 2499, s-a fragmentat în luna ianuarie 2023 pentru a doua oară, conform Escadronului 18 de Apărare Spațială al Forțelor Spațiale ale SUA.

Într-un tweet recent, Forțele Spațiale au spus că în prezent urmăresc 85 de bucăți individuale de resturi la o altitudine de 1.169 km. Dezintegrarea a avut loc pe 4 ianuarie 2023, dar motivul acesteia rămâne necunoscut.

La această altitudine mare, va dura zeci de ani pentru ca resturile să iasă de pe orbită și să ardă în atmosfera Pământului; astfel prezența acestor resturi se va resimți din plin într-o regiune din ce în ce mai aglomerată de pe orbita Pământului.

Un satelit experimental al Rusiei se dezmembrează pe orbită

Acest satelit experimental al Rusiei Kosmos 2499 se află acum la al doilea eveniment de dezintegrare. Prima fragmentare a avut loc pe 23 octombrie 2021, potrivit lui Jonathan McDowell, astronom la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică, din SUA, care urmărește și resturile spațiale. Acel eveniment a creat 22 de bucăți de resturi urmăribile.

Satelitul a avut o istorie bizară. Rusia a lansat KOSMOS 2499 în tăcere, pe 23 mai 2014. Dar urmărirea a indicat că satelitul a efectuat manevre neobișnuite, ceea ce i-a determinat pe unii să speculeze că ar putea fi o armă experimentală anti-satelit, un vehicul de întreținere a sateliților sau un colector de resturi spațiale, scrie Science Alert.

Totuși, un articol publicat pe site-ul oficial al Institutului de Fizică și Tehnologie din Moscova a indicat că satelitul a fost proiectat pentru a testa motoare experimentale de propulsie cu plasmă/propulsoare ionice.

Ce anume cauzează dezintegrarea?

Atât primul, cât și acest al doilea eveniment de dezmembrare sunt considerate a fi cauzate de o explozie a acelui sistem de propulsie. LeoLabs, un furnizor comercial de cartografiere și urmărire a orbitei joase a Pământului, a scris, de asemenea, pe Twitter despre situația actuală, spunând că analiza lor indică o explozie de intensitate scăzută, „datorită asimetriei norului de resturi, mărimii vitezei transmise către fragmente și sursei energetice cunoscute de la bord (adică sistemul de propulsie)”.

LeoLabs a spus că o altă navă spațială identică, Kosmos 2491, a explodat în 2020, iar acel eveniment a fost atribuit unei explozii a sistemului de propulsie.

Evenimentul recent se petrece după ce două bucăți de resturi spațiale din era sovietică au fost aproape de a se ciocni pe 27 ianuarie a.c. O bucată dintr-o etapă de rachetă s-a apropiat de un satelit scos din uz la o altitudine de 984 km deasupra suprafeței Pământului. Dacă cele două obiecte s-ar fi ciocnit, ar fi creat un nor de resturi plin cu mii de bucăți minuscule de gunoi spațial periculos.

Vă recomandăm să citiți și:

Cum a ajuns „un urs” pe Marte? Imaginile trimise de sonda HiRISE

O nouă descoperire ne aduce mai aproape de călătoria interstelară

Uraganele din spațiul cosmic ne-ar putea arăta calea spre lumi extraterestre

Indiciile din particulele de praf de asteroid ar putea schimba tot ce știm despre apărarea planetară

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase