Ciclonul Freddy este pe cale să devină cel mai longeviv din istorie

15 03. 2023, 08:00

Ciclonul Freddy, care s-a făcut simțit prima dată pe 6 februarie a.c., a cauzat mai multe decese în regiuni insulare din Oceanul Indian precum Madagascar și Mozambic. Furtuna tropicală a doborât deja câteva recorduri sumbre, inclusiv acela de a fi singura furtună din emisfera sudică, care s-a intensificat de mai mult de trei ori. Totodată, Freddy este pe cale să devină cel mai longeviv ciclon înregistrat vreodată.

Ciclonul Freddy, însoțit de vânturi puternice și ploi torențiale, a ucis peste 70 de persoane în Malawi și Mozambic, la întoarcerea sa spre sudul continentului african, au anunțat luni autoritățile.

Peste 60 de cadavre au fost găsite în sudul statului Malawi, unde ploile torențiale au declanșat inundații, potrivit Crucii Roșii.

„66 de persoane au murit în Malawi, 93 au fost rănite, iar alte 16 au dispărut, din cauza Ciclonului Tropical Freddy”, a scris pe Twitter organizația umanitară, care ajută la operațiunile de căutare și salvare.

Cel puțin 36 de cadavre au fost găsite într-o comună din Chilobwe, în Blantyre, un oraș vast, cu peste un milion de locuitori, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției regionale, Beatrice Mikuwa, adăugând că această comună a fost „cea mai afectată”, cu zeci de case distruse de ape.

„Numărul de persoane afectate a fost mai mare decât cel prognozat”

Cel puțin patru persoane au murit în Mozambic, potrivit autorităților locale.

Institutul Național de Gestionare a Dezastrelor din Mozambic (INGD) continua să evalueze situația, dar a declarat că urmările celei de-a doua atingeri a furtunii în țară au fost mai grave decât se aștepta.

„Numărul de persoane afectate a fost mai mare decât cel prognozat”, a declarat șefa INGD, Luisa Meque, adăugând că furtuna a lovit și zone care fuseseră „considerate sigure”.

Ciclonul Tropical Freddy a traversat întreg sudul Oceanului Indian și a lovit Madagascarul începând cu 21 februarie, înainte să ajungă în Mozambic pe 24 februarie.

În total, Freddy a ucis până în prezent cel puțin 97 de persoane: 66 în Malawi, 14 în Mozambic și 17 în Madagascar.

Ultimele cicloane care au traversat întreaga zonă de sud a Oceanului Indian au fost cicloanele tropicale Leon-Eline și Hudah în 2000.

Furtuna a ajuns prima dată în Madagascar, în apropiere de Mananjary, după ce a străbătut 6.400 de kilometri prin Oceanul Indian și amenință acum mai multe țări africane. În momentele sale de vârf, furtuna a atins statutul de uragan de categoria 5 pe scara de vânt a uraganelor Saffir Simson, atingând viteze maxime de 257 de kilometri/oră, potrivit IFL Science.

Aceasta este întâia oară când experții au observat o furtună care a urmat traseul ciudat pe care Freddy l-a urmat în Oceanul Indian, traversându-l în întregime de la est la vest. Organizația Meteorologică Mondială (OMM) cosnideră că Freddy este pe cale să devină cel mai lung ciclon tropical din emsfera sudică. În mod ironic, declararea recordului doborât nu poate fi făcută până când furtuna nu se va termina.

Freddy a doborât câteva recorduri mondiale în ceea ce privește activitatea furtunilor

„Arhivele meteorologice și climatice extreme ale OMM reunesc în prezent un comitet internațional de oameni de știință. După ce ciclonul tropical se va disipa, acești experți vor începe o examinare detaliată a datelor brute pentru a determina dacă Freddy a stabilit într-adevăr un record ca fiind ciclonul tropical cu cea mai lungă durată înregistrată vreodată”, a declarat profesorul Randall Cerveny, raportor al OMM pentru meteo și climă extremă.

Concurentul ciclonului Freddy este taifunul John, un ciclon tropical care a devenit care a devenit cel ami longeviv (31 de zile) și cel mai îndepărtat ciclon observat vreodată. Acesta a străbătut Hawaii, insula Johnston și Alaska în 1994.

Cu toate acestea, Freddy a doborât deja câteva recorduri mondiale în ceea ce privește activitatea furtunilor.

„Freddy deține recordul de energie ciclonic acumulată (ACE) din toate timpurile, o măsură a puterii furtunii în timp pentru emisfera sudică, precum și la nivel global, de la ciclonul Ioke din 2006. În plus, Freddy a fost primul ciclon tropical din emisfera sudică care a trecut prin patru runde separate de intensificare rapidă, care au avut loc din cauza unor explozii repetate de forfecare a vântului, care au slăbit furtuna și apoi s-au atenuat”, a declarat Serviciul Național de Date și Informații de Mediu prin Satelit.

Un impact socio-economic major asupra comunităților afectate

Doar trei furtuni din emisfera nordică au trecut prin patru valuri de intensificare pe parcursul săptămânilor de viață. Acestea sunt Norman 2018, Emily 2005 și John 1994. Aceste evenimente sunt caracterizate de o creștere a vitezei vântului de aproximativ 56 de kilometri pe oră sau mai mult într-o zi.

OMM subliniază că avertizările timpurii au fost esențiale pentru a reduce la minimum pierderile de vieți omenești cauzate de această furtună catastrofală.

„Freddy are un impact socio-economic major asupra comunităților afectate. Bilanțul victimelor a fost limitat de previziunile exacte și de avertismentele timpurii, precum și de acțiunile coordonate de reducere a riscului de dezastre pe teren”, a delcarat dr. Johan Stander, directorul serviciilor OMM.

Vă mai recomandăm și: 

Furtună severă în Statele Unite. „Este un război cu mama natură”

De ce uraganale şi furtunile tropicale au nume preponderent feminine?

Furtunile extreme ar putea fi tot mai frecvente din cauza încălzirii oceanelor

Încălzirea Oceanului Arctic duce la mai multe căderi de zăpadă în nordul Eurasiei