Home » D:News » Cofeina poate reduce riscul de diabet și grăsimea corporală

Cofeina poate reduce riscul de diabet și grăsimea corporală

Cofeina poate reduce riscul de diabet și grăsimea corporală
Foto: Shutterstock
Publicat: 18.03.2023

Un nivel ridicat de cofeină în sânge poate reduce cantitatea de grăsime corporală și riscul de diabet de tip 2, sugerează o cercetare.

Descoperirile ar putea duce la utilizarea băuturilor cu cofeină fără calorii pentru a reduce obezitatea și diabetul de tip 2, deși sunt necesare cercetări suplimentare, au scris cercetătorii în revista BMJ Medicine.

Dr. Katarina Kos, conferențiar senior în diabet și obezitate la Universitatea din Exeter, a declarat că cercetarea a arătat beneficii potențiale pentru sănătatea persoanelor cu niveluri ridicate de cofeină în sânge, dar a adăugat că „nu studiază și nu recomandă consumul de mai multă cafea, care nu a fost scopul acestei cercetări”.

Ea a spus că orice băutură cu cofeină care conține zahăr și grăsimi ar anula efectele pozitive.

Cofeina poate reduce riscul de diabet

Cercetătorii au declarat că lucrarea lor se bazează pe cercetări publicate anterior, potrivit cărora consumul a trei până la cinci cești de cafea pe zi, care conțin în medie 70-150 mg de cofeină, a fost asociat cu un risc mai mic de diabet de tip 2 și de boli cardiovasculare.

Întrucât acestea erau studii observaționale, a fost dificil de precizat dacă efectele se datorau cofeinei sau altor compuși, au spus cercetătorii.

Acest ultim studiu a folosit o tehnică cunoscută sub numele de randomizare mendeliană, care stabilește cauza și efectul prin dovezi genetice. Echipa a găsit două variante genetice comune asociate cu viteza metabolismului cofeinei și le-a folosit pentru a calcula nivelurile de cofeină din sânge prevăzute genetic și pentru a stabili dacă acestea erau asociate cu un IMC și o grăsime corporală mai mici.

Persoanele purtătoare de variante genetice asociate cu metabolizarea mai lentă a cafeinei beau în medie mai puțină cafea, dar au niveluri mai ridicate de cafeină în sânge decât persoanele care o metabolizează rapid.

Cofeina poate reduce grăsimea corporală

Cercetătorii au constatat că aproape jumătate din reducerea riscului de diabet de tip 2 a fost determinată de pierderea în greutate. Din ce se știe, cafeina stimulează metabolismul, crește arderea grăsimilor și reduce pofta de mâncare, estimându-se că un aport zilnic de 100 mg crește arderile cu aproximativ 100 de calorii pe zi.

Rezultatele au anumite limitări, inclusiv faptul că cercetarea s-a bazat pe aproape 10.000 de persoane cu ascendență predominant europeană, care au luat parte la șase studii pe termen lung.

Dr. Stephen Lawrence, profesor clinician asociat la școala de medicină a Universității din Warwick, a declarat că studiul a fost „interesant”, dar a remarcat că evaluarea mendeliană a fost o „tehnică relativ nouă” și, deși utilă, a fost „vulnerabilă la prejudecăți”.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase