Home » Știință » Pancreasul artificial s-a dovedit eficient în tratarea diabetului de tip 2

Pancreasul artificial s-a dovedit eficient în tratarea diabetului de tip 2

Publicat: 19.01.2023

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge, din Anglia, au testat cu succes pancreasul artificial care poate fi folosit de persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

Dispozitivul, care folosește un algoritm al Universității Cambridge, a redus la jumătate timpul petrecut de pacienți cu niveluri ridicate de zahăr în sânge și a crescut timpul petrecut în intervalul țintă al glucozei.

Potrivit unui comunicat, nivelurile ridicate ale zahărului din sânge sunt o complicație a diabetului de tip 2. De obicei, eliberarea de insulină reglează nivelul zahărului din sânge, dar diabetul de tip 2 interferează cu sinteza insulinei. Acest lucru poate duce în cele din urmă la probleme majore, cum ar fi boli de inimă și leziuni ale rinichilor, nervilor și ochilor.

Cercetătorii de la Cambridge au creat pancreasul artificial pentru gestionarea diabetului

Cercetătorii de la Wellcome-MRC Institute of Metabolic Science din cadrul Universității Cambridge au creat pancreasul artificial care poate ajuta la menținerea nivelurilor normale de glucoză.

Sistemul combină o pompă de insulină și un monitor de glucoză din magazin cu o aplicație creată de cercetători, numită CamAPS HX. Un algoritm care controlează acest software prognozează cantitatea de insulină necesară pentru a menține nivelul zahărului din sânge în intervalul dorit.

Cercetătorii au demonstrat anterior că persoanele cu diabet zaharat de tip 1, de la adulți la copii foarte mici, pot fi ajutați de un pancreas artificial controlat de un algoritm similar. De asemenea, oamenii de știință au testat gadgetul cu succes pe diabetici de tip 2 care au nevoie de dializă renală.

Grupul raportează rezultatele studiului inițial al dispozitivului pe o populație mai mare de persoane cu diabet de tip 2 într-o lucrare publicată în Nature Medicine.

Pancreasul 2.0

Această nouă versiune a pancreasului artificial pentru diabetul de tip 1 este un sistem complet autonom, spre deosebire de pancreasul artificial utilizat pentru diabetul de tip 1, care necesită ca utilizatorul să notifice dispozitivul atunci când urmează să mănânce, astfel încât aparatul să le poată modifica insulina, de exemplu.

Cercetătorii au recrutat 26 de pacienți de la Wolfson Diabetes and Endocrine Clinic de la Spitalul Addenbrooke.

Cercetătorii au evaluat performanța pancreasului artificial folosind diferite metrici. Prima a fost procentajul de timp în care nivelurile de zahăr din sânge ale pacienților au fost în intervalul dorit, de 3,9-10,0 mmol/L. În medie, pacienții care utilizează pancreas artificial au petrecut 66% din timpul în intervalul dorit, comparativ cu 32% pentru pacienții care au primit un medicament de control.

Rezultatele sunt promițătoare

Timpul petrecut cu niveluri de glucoză în sânge de peste 10,0 mmol/L a fost un indicator secundar. Nivelurile cronice ridicate de glucoză cresc șansa de consecințe care pot pune viața în pericol. În două treimi (67%) din timp, pacienții care au primit medicamentul de control au avut niveluri ridicate de zahăr în sânge; cu toate acestea, acest număr a fost redus la jumătate, la 33%, atunci când a fost folosit un pancreas artificial, notează Interesting Engineering.

„Mulți oameni cu diabet zaharat de tip 2 se luptă să își gestioneze nivelul zahărului din sânge folosind tratamentele disponibile în prezent, cum ar fi injecțiile cu insulină. Pancreasul artificial poate oferi o abordare sigură și eficientă pentru a-i ajuta, iar tehnologia este simplu de utilizat și poate fi implementată în siguranță acasă”, a declarat dr. Charlotte Boughton, de la Wellcome-MRC Institute of Metabolic Science din cadrul Universității Cambridge.

Vă recomandăm să citiți și:

În cât timp se descompune corpul uman?

Un bărbat care mai avea doar un an de trăit a scăpat de cancer. Ce tratament l-a ajutat?

Un consum excesiv de carne cu nitriți crește riscul de cancer, spun cercetătorii

O enzimă care ne protejează împotriva virusurilor ar putea alimenta evoluția cancerului

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase