Home » Știință » Cofeina poate îmbunătăți performanța atleților

Cofeina poate îmbunătăți performanța atleților

Publicat: 06.12.2022

Atleții încearcă mereu să ajungă primii la linia de sosire, iar la un nivel internațional de performanță, chiar și cel mai mic avantaj poate să transforme un simplu participant într-un ocupant al podiumului. În consecință, atleții caută metode de antrenament care să îi ajute să devină cei mai performanți. Cofeina ar putea îmbunătăți performanța fizică a atleților, a transmis Asociația Internațională a Federațiilor de Atletism.

Asociația Internațională a Federațiilor de Atletism (World Athletics sau WA) recomandă cofeina, într-o declarație de consens privind strategia nutrițională pentru atletism, ca un ajutor al performanței fizice.

Într-un studiu coordonat de profesorul Takeshi Hashimoto de la Universitatea Ritsumeikan din Japonia, publicat ulterior în revista Medicine & Science in Sports & Exercise, acesta încearcă să afle dacă suplimentele pe bază de cofeină au, într-adevăr, un efect stimulatoriu asupra atleților.

Un studiu despre influența cofeinei asupra performanței atleților

Cafeaua, un stimulent al sistemului nervos, poate să acționeze asupra îmbunătățirii nivelului de performanță al sportivilor și este cel mai frecvent și mai popular ingredient utilizat de sportivii din întreaga lume, potrivit Medical Xpress.

Cu toate acestea, din cauza absenței cercetărilor privind efectele cofeinei asupra performanțelor remarcate la alergările de tip sprint, recomandarea reflectă dovezile din alte sporturi mai degrabă decât din alergarea sprint în atletism.

O echipă de cercetători din Japonia a investigat efectele suplimentelor pe bază de cofeină asupra performanței alergării de tip sprint.

„Deși studiile anterioare au investigat efectele cofeinei asupra alergării, dovezile din aceste studii nu sunt suficient de concludente pentru a susține consensul World Athletics. Majoritatea acestora au analizat efectele sale asupra alergărilor de sprint simplu, adică mai puțin de 60 de metri. Prin urmare, a fost important să fie studiate efectele cofeinei asupra performanței sprintului la probele de 100 de metri”, a declarat profesorul Hashimoto.

Cercetătorii au selectat 13 sprinteri pentru a testa efectul cafeinei asupra nivelului de energie al sportivilor. În cadrul unui test preliminar, cercetătorii au determinat timpul necesar fiecărui sportiv pentru a atinge concentrația maximă de cofeină în plasma sanguină după ce au ingerat-o. Ținând cont de acest lucru, atleții au fost chemați de încă două ori pentru probe de timp pe distanțe de 100 de metri, după ce au ingerat fie cofeină, fie suplimente placebo.

Ulterior, cercetătorii au măsurat vitezele de sprint și au calculat timpul.

Atleții care au primit cofeină au scos un timp mai scurt la proba de 100 de metri

Rezultatele au arătat că timpul alergării sprint pe 100 de metri a fost semnificativ mai scurt pentru atleții care au primit cofeină, cu o scădere de 0,14 secunde în comparație cu restul.

Cercetătorii au constatat, de asemenea, că viteza medie de sprint pentru fracțiunile 0 – 10 metri și 10 – 20 de metri a fost semnificativ mai mare la sportivii care au primit cofeină. Mai mult, nu s-a observat nicio diferență semnificativă în timpul alergării pentru ultimii 40 de metri, în ciuda scurtării timpului în primii 60 de metri. Împreună, aceste observații sugerează că suplimentarea cu cofeină a oferit o accelerație mai mare sprinterilor în prima etapă a cursei.

Cofeina, un avantaj pe care atleții îl pot folosi în drumul spre victorie

Pe termen lung, aceste rezultate s-ar putea traduce prin îmbunătățirea performanțelor sportive ale atleților, datorită utilizării cofeinei ca ajutor în timpul sprinturilor.

„Informațiile obținute în urma acestui studiu ne-au oferit prima dovadă directă a efectului ergogenic al cofeinei asupra alergării sprint în atletism. Aceasta servește, de asemenea, ca dovadă pentru a susține în mod direct recomandările privind utilizarea cofeinei de către World Athletics. Studiul oferă astfel încă un avantaj pe care atleții îl pot folosi pentru a se apropia de victorie”, a conchis profesorul Hashimoto.

Vă mai recomandăm și:

Cafeaua ar putea ajuta la refacerea pădurilor tropicale

Cum este produsă cafeaua fără cafeină?

Care sunt ritualurile și superstițiile sportivilor olimpici de la Beijing

Riscul neştiut la care se expun atleţii care consumă băuturi pentru sportivi

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase