Home » D:News » Dezastru pe un râu din Australia: milioane de pești au fost găsiți morți

Dezastru pe un râu din Australia: milioane de pești au fost găsiți morți

Dezastru pe un râu din Australia: milioane de pești au fost găsiți morți
Sursa foto: AFP/GRAEME MCCRABB/Profimedia
Publicat: 21.03.2023

Milioane de pești morți și în stare de putrefacție au blocat o întindere vastă de râu în apropierea unui oraș izolat din Australia, în timp ce un val de căldură toridă se abate asupra regiunii.

Videoclipuri postate pe rețelele de socializare arătau bărci care treceau printr-o pătură de pești morți.

Guvernul din New South Wales a declarat recent că „milioane” de pești au murit în râul Darling, în apropiere de micul oraș Menindee, în cel de-al treilea eveniment de moarte în masă care a afectat zona din 2018, potrivit Science Alert.

Nivelul scăzut de oxigen, o cauză principală pentru moartea peștilor

„Este oribil, serios, acolo sunt pești morți cât vezi cu ochii. E suprarealist să înțelegi. Impactul asupra mediului este de neînchipuit”,  a spus Menindee, adăugând că mortalitatea peștilor din acest an a fost mai rea ca niciodată.

Populații de pești, precum heringul și crapul, au explodat în râu în urma inundațiilor recente, potrivit unui comunicat al Guvernului, dar acum mor în număr mare pe măsură ce apele se retrag.

„Aceste decese ale peștilor sunt legate de nivelurile scăzute de oxigen din apă (hipoxie), pe măsură ce apele se retrag. Vremea caldă actuală din regiune exacerbează, de asemenea, hipoxia, deoarece apa mai caldă reține mai puțin oxigen decât apa rece, iar peștii au nevoi mai mari de oxigen la temperaturi mai ridicate”, a transmis Guvernul.

Seceta prelungită și o explozie de alge toxice

Evenimentul anterior de mortalitate a peștilor la Menindee, la aproximativ 12 ore de mers cu mașina la vest de Sidney, a fost pusă pe seama lipsei de apă din râu, din cauza secetei prelungite și a unei explozii de alge toxice, care s-a întins pe o distanță de peste 40 de kilometri.

„Din păcate, aceasta nu va fi ultima”, a avertizat Guvernul din New South Wales în 2019.

Purtătorul de cuvânt al guvernului de stat pentru pescuit, Cameron Lay, a spus că a fost ca o confruntare să vezi râul plin de pești morți.

„Vedem zeci de kilometri în care există pește cât vezi cu ochii, așa că este o scenă destul de șocantă”, a precizat Cameron.

Menindee are o populație de aproximativ 500 de persoane și a fost devastată atât de secetă, cât și de inundații în ultimii ani.

Vă mai recomandăm și:

Deşeurile umane reprezintă un pericol pentru broaştele ţestoase marine

Aproape 90% din toată viața marină ar putea dispărea până în 2100

Algele din acest lac din Arctica sunt infectate cu virusuri uriașe

Amazon testează eliminarea carbonului cu ferme de alge între turbinele eoliene

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase