Home » D:News » Disputa care a pus pe jar două țări: cine a inventat pastele carbonara?

Disputa care a pus pe jar două țări: cine a inventat pastele carbonara?

Disputa care a pus pe jar două țări: cine a inventat pastele carbonara?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 10.04.2023

Un articol potrivit căruia pastele carbonara provin, de fapt, din Statele Unite ale Americii, a provocat furie în Italia și a crescut interesul americanilor cu privire la rețetă.

Totuși, care este patria acestui preparat și de ce este atât de important pentru oameni?

În data de 23 martie, în același moment când Italia a depus candidatura pentru integrarea pe lista UNESCO a bucătăriei naționale, ziarul Financial Times a publicat un articol care prezenta spusele unui expert culinar italian. Este vorba despre Alberto Grandi, care a menționat că pastele carbonara au fost, de fapt, inventate de către americanii care au trăit în Italia după cel de-Al Doilea Război Mondial.  Declarațiile lansate în articol au înfuriat italienii.

Cine a fost primul la carbonara: italianul sau americanul?

„Este un atac ireal”, a denunțat Coldiretti, o asociație din domeniul agriculturii, în vreme ce în social media s-a format un râu întreg de comentarii. Cine a inventat, totuși, carbonara?

„A fost vorba despre o combinație a geniului italian și a resurselor americane”, a explicat autorul de cărți de gastronomie Eleonora Cozzella, potrivit BBC.

De șase ani, Cozzella scrie reportaje cu ocazia Zilei Naționale a Pastelor Carbonara, marcată în data de 6 aprilie. Eleonora a scris și o carte, numită „The Perfect Carbonara”, care a câștigat premiul Gurmand World Book în anul 2020.

Americanii cereau „spaghetti breakfast”

La realizarea materialelor sale, Eleonora Cozzella a intervievat mai mulți nepoți ai celor care, la finalul anilor 1940, au găzduit și hrănit soldații americani, după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial. Soldații, care au găsit adăpost în Roma, au cerut – se pare – un preparat numit „spaghetti breakfast”, care era din ouă, bacon și paste. Iar la acea vreme, chiar dacă țara era îngenuncheată din cauza războiului, italienii puteau cumpăra alimente de pe piața neagră și găseau inclusiv bacon de la americani și pudră de ouă de la britanici. Trebuie menționat că prima rețetă de paste carbonara a fost publicată în SUA în anul 1952.

„Nimeni nu are o marcă pusă asupra rețetei. Să fiu sincer, nici nu îmi pasă cine a inventat-o”, a spus, la rândul lui, Alessandro Pipero, chef la un restaurant Michelin din Roma, care este considerat unul dintre regii pastelor carbonara.

„Nu este nicio îndoială că identitatea pastelor carbonara este italiană”

Rețeta lui include paste foarte galbene, deoarece el folosește doar gălbenușuri de ouă – adaugă câte unul pentru fiecare 60 de grame de paste. Alessandro bate toate gălbenușurile, adaugă apoi brânză pecorino, piper și puțină grăsime de porc – astfel, se naște o „budincă italienească”, înainte să adauge paste.

„Nu este nicio îndoială că identitatea pastelor carbonara este italiană”, oferă asigurări Eleonora Cozzella. Chiar dacă rețeta nu le aparține italienilor, ea este, indiscutabil, atribuită Romei, pentru că ingredientele sunt romane: pastele rigatone, carnea de porc guanciale sau brânza pecorino.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un laureat Nobel a înfuriat pe toată lumea după ce a explicat cum trebuie gătite pastele

Un meteorit s-a prăbușit pe balconul unei case dintr-un vechi „oraș de piatră” din Italia

O cafea costă mai mult în România decât în Spania sau Italia

Clădire sacră etruscă, scoasă la lumină în Italia. De ce este specială?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase