Home » Istorie » Clădire sacră etruscă, scoasă la lumină în Italia. De ce este specială?

Clădire sacră etruscă, scoasă la lumină în Italia. De ce este specială?

Clădire sacră etruscă, scoasă la lumină în Italia. De ce este specială?
Credit foto: Mariachiara Franceschini, Universitatea din Freiburg
Publicat: 18.11.2022

Arheologii de la universitățile din Freiburg și Mainz au identificat o clădire monumentală sacră a etruscilor în apropierea Tempio Grande din Vulci, Italia.

Etruscii au fost un vechi popor italic, considerat una dintre primele mari civilizații din peninsula Italiei, care a influențat cultura romană în curs de dezvoltare.

Etruscii au apărut în jurul anului 900 î.Hr. și au înființat trei confederații de orașe, până când au fost succedați de Regatul Roman în ascensiune, care s-a răspândit pentru a domina regiunea în secolele al V-lea și al IV-lea î.Hr.

O echipă interdisciplinară a descoperit o clădire mare, monumentală, aproximativ de aceeași dimensiune și aliniere ca și Tempio Grande din vecinătate, care măsoară 45 de metri pe 35 de metri și datează de la sfârșitul secolului al VI-lea sau începutul secolului al V-lea î.Hr.

Etruscii, printre primele mari civilizații din peninsula Italiei

Templul a fost identificat pentru prima dată în timpul unui studiu folosind prospecțiuni geofizice și Ground Penetrating Radar pe o suprafață de 3,5 acri în zona de nord a Vulci.

Sondajul face parte din proiectul Vulci Cityscape, care a fost lansat în 2020 și a avut ca scop cercetarea strategiilor de locuire și a structurilor urbanistice ale orașului Vulci.

Vulci a fost unul dintre cele douăsprezece orașe ale federației etrusce, iar în perioada preromană a fost unul dintre cele mai importante centre urbane din ceea ce este astăzi Italia.

Vulci a fost unul dintre cele douăsprezece orașe ale federației etrusce

„Am descoperit rămășițe de la originile orașului Vulci care fuseseră trecute cu vederea anterior și acum suntem capabili să înțelegem dinamica așezării și sistemul rutier, pe lângă identificarea diferitelor zone funcționale din oraș”, a declarat Paul P. Pasieka, de la Universitatea din Mainz, potrivit Heritage Daily.

„Cunoștințele noastre despre aspectul și organizarea orașelor etrusce au fost limitate până acum”, spune dr. Mariachiara Franceschini de la Universitatea din Freiburg.

„Stratele intacte ale templului ne oferă informații despre mai mult de o mie de ani de dezvoltare a unuia dintre cele mai importante orașe etrusce.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Ce dezvăluie un sit arheologic din Toscana de Sud despre identitatea etruscilor?

Un mister vechi de 2.400 de ani privind originea etruscilor a fost rezolvat

Originile misterioase ale etruscilor antici, dezvăluite în sfârșit prin dovezi ADN

Scene ascunse din picturi antice ale etruscilor, dezvăluite cu ajutorul unei noi tehnologii

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase