Home » D:News » Un meteorit s-a prăbușit pe balconul unei case dintr-un vechi „oraș de piatră” din Italia

Un meteorit s-a prăbușit pe balconul unei case dintr-un vechi „oraș de piatră” din Italia

Publicat: 28.02.2023

Locuitorii pitorescului și vechiului „oraș de piatră” din sudul Italiei au fost surprinși de un alt fenomen stâncos, după ce un meteorit s-a prăbușit pe balconul unei case din suburbiile orașului Matera.

Obiectul spațial, care se deplasa cu o viteză de 321 de kilometri la oră, a fost observat pe cerul deasupra regiunilor Puglia și Basilicata în data de 14 februarie. Acesta a devenit cunoscut sub numele de „mingea de foc a lui Valentin”, înainte să se prăbușească pe balconul casei fraților Gianfranco și Pino Losignore și a părinților lor, potrivit The Guardian.

La început, aceștia nu și-au dat seama ceea ce s-a întâmplat. Cei doi frați verificau panourile solare ale proprietății atunci când, trei zile mai târziu, au observat că un panou și o țiglă au fost deteriorate, împreună cu fragmente împrăștiate pe balcon.

Un eveniment rar datorită suprafeței curate pe care s-a prăbușit în Matera

„Nu eram acasă atunci când s-a întâmplat, dar mama se afla la subsol în acel moment și a auzit o explozie puternică. S-a îngrijorat, însă era o zi cu vânt și s-a gândit că ar putea fi o ramură de copac. Nu ne-am fi așteptat niciodată să fie un meteorit”, a spus Gianfranco.

Mingea de foc a fost observată de camerele de supraveghere de la Prisma, un proiect condus de Institutul Italian de Astrofizică, ceea ce le-a permis experților să vadă unde ar fi putut cădea.

Mai mult de 70 de grame au fost adunate până acum pentru a fi studiate, urmând ca în cele din urmă să fie expuse într-un muzeu.

Carmelo Falco, un reprezentant al Prisma, care a călătorit la Matera imediat după căderea meteoritului, a spus că, deși mulți meteoriți lovesc Pământul, ceea ce face ca evenimentul din Matera să fie rar este că roca a aterizat pe o suprafață curată, deci nu a fost contaminat.

A doua oară în ultimii ani când un meteorit cade pe teritoriul Italiei

De asemenea, se întâmplă rar ca un meteorit să se prăbușească într-o zonă de unde fragmentele sale să poată fi recuperate cu ușurință.

„Trebuie să analizăm rămășițele meteoritului, dar ceea ce este unic în cazul acestuia este situația în care a fost găsit. Materialul, care este moale, asemănător cu nisipul, este foarte pur, deoarece nu a atins solul sau apa. Este aproape ca și cum l-am fi colectat direct din spațiu”, a spus Falco.

Aceasta este a doua oară în ultimii ani când un meteorit cade pe teritoriul Italiei. În ianuarie 2020, un meteorit a fost găsit lângă orașul Modena din regiunea Emilia-Romagna.

Meteoritul va fi numit după frații Gianfranco și Pino

Domenico Bennardi, primarul orașului Matera, un oraș renumit pentru sassi, locuințe rupestre sculptate în calcar, a declarat că descoperirea a declanșat mult „entuziasm și emoție” printre locuitori.

„Matera este unul dintre cele mai vechi orașe din lume, unde au fost făcute multe descoperiri. Este incredibil că fragmente dintr-o piatră care provine din spațiu au căzut acum în orașul de piatră”, a spus primarul orașului.

Meteoritul va fi numit după frații Gianfranco și Pino.

Vă mai recomandăm și: 

Meteoriții și razele gamma ar fi contribuit la apariția vieții pe Pământ

Un meteorit de șapte kilograme a fost descoperit în Antarctica

Asteroidul Ryugu ne ajută să aflăm cum s-a format Sistemul Solar

Clădire sacră etruscă, scoasă la lumină în Italia. De ce este specială?

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase