Home » Știință » NASA a prezentat noile costume spațiale care vor fi purtate de astronauții Artemis III

NASA a prezentat noile costume spațiale care vor fi purtate de astronauții Artemis III

Publicat: 16.03.2023

În cadrul primului eveniment public de prezentare a costumului spațial lunar Artemis III, NASA a dezvăluit prototipul care va fi purtat de prima femeie și persoană de culoare care vor merge pe Lună. 

Realizat de Axiom Space, costumul spațial de ultimă generație va fi în cele din urmă de culoare albă, dar în prezent este expus cu un înveliș negru, în timp ce se lucrează la designul final al stratului superior.

Unitatea de Mobilitate Extravehiculară Axiom sau AxEMU a fost dezvăluită cu ocazia festivalului Moon 2 Mars de la Centrul Spațial Houston din SUA. Fiind un prototip, costumul spațial va fi trimis la NASA în acest an, împreună cu alte costume de antrenament, astfel încât astronauții să poată începe să se pregătească pentru următoarea aselenizare cu echipaj Artemis III. Aceasta va avea loc în 2025, potrivit IFL Science.

„Ne întoarcem pe Lună”

„Atunci când prima femeie va păși pe suprafața Lunii în cadrul misiunii Artemis III, ea va purta un costum spațial Axiom. Ne întoarcem pe Lună, însă de data aceasta mergem la Polul Sud lunar. De ce mergem acolo? Este o provocare”, a declarat administratorul asociat al NASA, Bob Cabana, cu ocazia dezvăluirii.

Cabana a spus că la Polul Sud al Lunii există apă înghețată, iar lucrul acesta îi va ajuta pe astronomi să învețe multe lucruri.

„Apa este hidrogen pentru combustibil și oxigen pentru respirație. Vom învăța cum să operăm pe Lună pentru perioade îndelungate și cum să operăm departe de planeta Pământ […] Toate acestea sunt o pregătire pentru a merge pe Marte. Trebuie să avem un costum de mobilitate EVA pentru a face acest lucru, iar cel de față este costumul care o va face”, a spus Bob Cabana.

De ce trebuie să fie albe costumele spațiale?

În misiunile pe Lună, costumele spațiale trebuie să fie albe datorită modului în care reflectă căldura. Nimic altceva în afară de alb nu îi va proteja pe astronauți de temperaturile extreme la care este supusă partea luminoasă a Lunii. Aceste temperaturi ajung până la 127 de grade Celsius.

AxEMU este special conceput să fie suficient de flexibil și rezistent la căldură, echipat cu noi instrumente care, potrivit Axiom, vor permite explorarea unei suprafețe lunare mai mari decât înainte.

În ceea ce privește ce vor găsi astronauții pe Lună, ei bine, va trebui să așteptăm până în noiembrie 2025.

Vă mai recomandăm și: 

Piloții de avioane de vânătoare suferă aceleaşi modificări ale creierului precum astronauții

Aurore spectaculoase deasupra Pământului, surprinse de astronauții de pe Stația Spațială Internațională

Satelitul japonez Omotenashi din misiunea Artemis 1 a „murit” înainte să ajungă pe Lună

Un nou robot, inspirat de șopârle, va explora suprafața lui Marte

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase