Home » D:News » Orbita unei nave spațiale a fost modificată prin propulsia cu apă

Orbita unei nave spațiale a fost modificată prin propulsia cu apă

Orbita unei nave spațiale a fost modificată prin propulsia cu apă
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 15.05.2023

Start-upul Momentus Space, cu sediul în California, SUA, a reușit să ridice cu trei kilometri orbita unei nave spațiale Vigoride-5, folosind o combinație de energie solară, microunde și apă.

Propulsorul electrotermic cu microunde (MET) al companiei, care a ridicat orbita navei, folosește apă distilată ca propulsor. Este unul dintre cele câteva sisteme testate recent în spațiu care folosește apa ca să se propulseze pe sine în spațiu, conform unui comunicat al companiei.

În timpul unei demonstrații recente, Momentus a explicat că sistemul său MET a ridicat vehiculul de transfer orbital Vigoride-5 cu trei kilometri.

Peste 140 de minute de timp de aprindere a sistemului MET

Compania, fondată de antreprenorul rus Mikhail Kokorich, își propune să furnizeze servicii comerciale de remorcare spațială, care ridică sateliții pe orbitele prevăzute, odată ce aceștia au fost lansați în spațiu prin rachete sau prin alte mijloace, conform Interesting Engineering.

„Această ridicare inițială pe orbită a fost un obiectiv-cheie al misiunii noastre Vigoride-5, iar performanțele MET au depășit așteptările noastre. Fiecare aprindere a fost un succes și am finalizat mai mult de 35 de aprinderi cu o durată care a variat de la 30 de secunde până la șase minute, ceea ce intenționăm să folosim în mod operațional. Cumulat, am realizat peste 140 de minute de timp de aprindere a sistemului MET”, a explicat directorul de tehnologie al Momentus, Rob Schwarz.

Este propulsia cu apă viitorul propulsiei sateliților mici?

Sistemul firmei oferă o alternativă convingătoare, mai ecologică și mai eficientă din punctul de vedere al costurilor la propulsoarele spațiale tradiționale care utilizează reacții chimice pentru a încălzi propulsoarele. MET folosește o abordare nouă, în cadrul căreia microundele alimentate cu energie solară generează o plasmă fierbinte pentru a încălzi propulsia cu apă.

Potrivit directorului comercial al Momentus, Chris Kinman, MET poate „oferi misiunilor viitoare o eficiență mai mare decât sistemele de propulsie chimică și o forță de împingere mai mare decât sistemele de propulsie electrică”.

Propulsia cu apă, considerată o alternativă rentabilă de propulsie spațială

Cea mai recentă demonstrație a fost realizată de cea de-a treia navă Vigoride Momentum trimisă în spațiu în decurs de doar un an. Nu este singura companie care experimentează cu alternative rentabile de propulsie spațială.

În luna martie, firma japoneză Pale Blue a făcut un nanosatelit să zboare pentru prima dată folosind propulsia cu vapori de apă. NASA a testat, la rândul ei, o tehnologie similară cu nava sa spațială Pathfinder Technology Demonstrator-1. În 2019, The Planetary Society a folosit o altă alternativă rentabilă, lumina solară, pentru a ridica orbita unui mic CubeSat cu 3,2 kilometri cu misiunea sa LightSail 2.

Vă mai recomandăm și: 

Europa vrea să construiască o rachetă cu propulsie nucleară pentru explorarea spațiului îndepărtat

China va lansa o mega-constelație de sateliți pe orbita joasă a Pământului

SpaceX a lansat primul satelit 5G din lume pe orbita joasă a Pământului

Misiunea JUICE a trimis primele imagini cu Pământul în drum spre Jupiter

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase