Home » Natură » Muntele Thor, forma de relief cu cea mai mare cădere verticală din lume

Muntele Thor, forma de relief cu cea mai mare cădere verticală din lume

Muntele Thor, forma de relief cu cea mai mare cădere verticală din lume
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 06.05.2023

Cu o altitudine de 1.675 de metri, Muntele Thor nu impresionează prin înălțime pentru munții canadieni, dar modul în care ajunge la această altitudine este ceea ce face forma de relief atât de impunătoare. Acesta are cea mai mare cădere verticală din lume. 

La 1.250 de metri, peretele de stâncă din Parcul Național Auyuittuq din Canada se prăbușește abrupt.

Cu o proeminență la o medie de 15 grade față de verticală, Muntele Thor are cea mai lungă cădere liberă posibilă fără să lovească nimic. Dacă ar fi să sari și să întinzi brațele, ar dura aproximativ 26 de secunde înainte să aterizezi pe ceva, acoperind o distanță de peste un kilometru, potrivit IFL Science.

Muntele Thor a fost sculptat de mii de ani de eroziune glaciară

Unul dintre numeroasele parcuri naționale din Canada, Parcul Național Auyuittuq se remarcă prin faptul că este o zonă sălbatică aproape neexplorată. Situat în interiorul Cercului Polar Arctic, pe Insula Baffin, acest parc are de toate: ghețari, fiorduri și munți zimțați care se desprind din peisajul vast. Numele său se traduce aproximativ prin „locul care nu se topește niciodată”.

Asta explică de ce parcul rămâne relativ neatins de oameni. În zonă există câteva trasee populare de drumeție, dar condițiile de îngheț și accesul extrem de slab fac explorarea întregului parc destul de dificilă.

Dar poate că cea mai interesantă caracteristică trebuie să fie Muntele Thor.

Muntele Thor a fost sculptat de mii de ani de eroziune glaciară, creând o formă de U, în concordanță cu alte formațiuni stâncoase glaciare. Interesant este faptul că granitul care alcătuiește muntele este, de asemenea, printre cele mai vechi roci din lume, datând de cel mult 3,5 miliarde de ani.

Thor a fost escaladat prima dată în 33 de zile

Așa cum era de așteptat, spectacolul unei astfel de căderi nu i-a făcut pe oameni să evite zona. În schimb, Muntele Thor a devenit un traseu de cățărare popular pentru entuziaștii serioși, dar nu este o performanță deloc ușoară.

Thor a fost escaladat pentru prima oară de o echipă de patru persoane în 1985. Aceștia au avut nevoie de 33 de zile ca să escaladeze fața verticală.

Vă mai recomandăm și: 

Cum au ajuns Munții Anzi atât de mari? Cercetătorii le-ar fi aflat secretul

Munții Făgăraș, repopulați cu 12 zimbri

Peștera cristalelor și misterele sale. Are formă de potcoavă și măsoară 109 metri lungime

Valul din Arizona, minunea geologică care s-a format în 190 de milioane de ani

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase