Home » D:News » Moneda națională a Argentinei a suferit o depreciere. Cât valorează cea mai mare bancnotă?

Moneda națională a Argentinei a suferit o depreciere. Cât valorează cea mai mare bancnotă?

Moneda națională a Argentinei a suferit o depreciere. Cât valorează cea mai mare bancnotă?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 24.05.2023

Noua bancnotă argentiniană de 2.000 de pesos, cea mai mare bancnotă, a intrat luni în circulație, însă, din cauza deprecierii rapide a monedei, valorează doar 8,50 dolari la cursul oficial și puțin peste 4 dolari pe piețele paralele utilizate în mod obișnuit, scrie Reuters.

Peso a pierdut aproximativ un sfert din valoarea sa față de dolar în acest an, în ciuda controalelor stricte de capital care îi încetinesc scăderea. Majoritatea argentinienilor cumpără dolari de pe piețele neoficiale, unde aceștia se tranzacționează la peste 480 de pesos față de cursul oficial de 235.

Națiunea sud-americană se luptă, de asemenea, cu o inflație de 109%, una dintre cele mai mari din lume, care, potrivit unui sondaj al băncii centrale, ar putea ajunge la aproape 130% până la sfârșitul anului. Rata dobânzii a fost majorată la un nivel amețitor de 97%.

Noua bancnotă de 2.000 de peso comemorează dezvoltarea științei și a medicinei în Argentina

Având în vedere că aproximativ jumătate din toate tranzacțiile comerciale se efectuează încă în numerar, noua lege cea mai mare ar trebui să ușureze parțial problemele care au dus la lipsa de spațiu în seifurile băncilor, iar atât localnicii, cât și turiștii poartă adesea cu ei pungi de bani pentru a plăti.

„Această bancnotă cu valoare nominală mai mare va îmbunătăți funcționarea bancomatelor și, în același timp, va optimiza circulația numerarului”, a declarat luni banca centrală într-un comunicat. Cea mai mare bancnotă de bancă fusese anterior bancnota de 1.000 de peso.

Noua bancnotă de 2.000 de peso are un design care comemorează dezvoltarea științei și a medicinei în Argentina, a precizat banca centrală.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase