Home » D:News » Algoritmul de activare al Windows XP, spart după 21 de ani

Algoritmul de activare al Windows XP, spart după 21 de ani

Algoritmul de activare al Windows XP, spart după 21 de ani
Foto: @ComputerGeek64/Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0
Publicat: 05.06.2023

La 21 de ani de la lansarea sistemului de operare, algoritmul de activare al Windows XP a fost, în cele din urmă, spart.

O persoană dedicată a reușit să spargă algoritmul, obținând o instalare sigură și securizată a venerabilului sistem de operare fără a sparge software-ul.

Windows XP, lansat de Microsoft spre finalul lui 2001, a oferit o stabilitate și o utilizare îmbunătățite, dar și capabilități multimedia extinse, în comparație cu versiunile anterioare de Windows. Sistemul de operare fost adoptat la scară largă de consumatori și întreprinderi, lăudat pentru noua sa interfață, pentru compatibilitatea hardware extinsă și pentru suportul pentru rețea, în timp ce defectele sale de securitate au stârnit controverse.

De ce a fost spart algoritmul de activare al Windows XP?

XP a rămas popular până 2014, când Microsoft a încetat să îl mai mențină. Fiind atât de îndrăgit, utilizatorii au încercat să păstreze această versiune de Windows cu mult peste menținerea sa oficială, dar instalările noi au fost întotdeauna dificile fără o licență de activare validă, notează Interesting Engineering.

Observat pentru prima dată pe blogul Tinyapps, un articol numit „Windows XP Activation: GAME OVER” detaliază lupta continuă a persoanelor care încearcă să activeze Windows XP la mai mult de două decenii de la lansare. În ciuda faptului că Microsoft a întrerupt suportul pentru sistemul de operare în urmă cu nouă ani, unii oameni încă mai caută să-l activeze, chiar dacă serverele de activare online au fost oprite sau le-au fost schimbate certificatele.

Dacă sunteți interesați să-l încercați, programul de activare xp_activate32.exe poate fi găsit în postarea de pe blogul Tinyapps. Acest program preia codul generat de opțiunea de activare prin telefon și îl convertește offline într-o licență de activare adecvată, cunoscută și sub numele de ID de confirmare. Această licență este persistentă chiar dacă sistemul este șters sau reinstalat. În mod interesant, pare să fie aceeași pe care ar furniza-o Microsoft.

Chiar dacă instalarea XP rămâne posibilă, nu este neapărat o idee bună

Noua metodă de activare se poate face offline și, se pare, pe Linux. Acest lucru este util, subliniază The Register, deoarece sistemul de operare nu ar trebui să fie conectat la rețea și oricum nu mai poate comunica cu serverele Microsoft pentru a se activa. Înainte de sfârșitul suportului, activarea produsului era posibilă datorită generatoarelor open-source de licențe, dar acestea necesitau servicii de activare externă; deoarece Microsoft nu mai menține Windows XP, acest lucru nu mai funcționează.

Totuși este puțin probabil ca multe persoane să aibă nevoie de algoritmul de activare al Windows XP. Există multe surse în care puteți accesa imagini XP complet operaționale pe care le puteți izola într-o mașină virtuală, cum ar fi modul Microsoft Windows XP pentru Windows 7.

Instalarea intenționată a unui XP nemenținut de mult timp pe un dispozitiv care se conectează la Internetul de astăzi este cel puțin nechibzuită dacă nu chiar potențial aducătoare de probleme. Acestea fiind spuse, spargerea algoritmului nu este deloc insignifiantă.

Vă recomandăm să citiți și:

Stocarea pe hard-diskuri va deveni curând istorie, spune un expert

Inteligența Artificială, mai similară cu omul decât am fi crezut

Tot mai multe site-uri de știri folosesc chatboți AI pentru a crea conținut îndoielnic

O nouă metodă de producere a hologramelor ar putea îmbunătăți realitatea virtuală

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase