Home » D:News » Cât a cheltuit Microsoft pentru construirea unui supercomputer folosit de OpenAI?

Cât a cheltuit Microsoft pentru construirea unui supercomputer folosit de OpenAI?

Publicat: 20.03.2023

În urmă cu aproape cinci ani, o companie puțin cunoscută a făcut o propunere gigantului Microsoft. OpenAI a cerut celor de la Microsoft să asambleze puterea de calcul la o scară pe care nu o mai făcuse până atunci. Microsoft a cheltuit apoi milioane de dolari ca să asambleze zeci de mii de cipuri puternice, care să rezulte într-un supercomputer.

OpenAI a folosit supercomputerul ca să antreneze modelul său lingvistic de mari dimensiuni, ChatGPT, iar restul este istorie.

Microsoft nu este o companie străină de construirea unor modele de Inteligență Artificială (AI) care ajută utilizatorii să lucreze mai eficient. Verificatorul ortografic automat, ChatGPT, devenit tot mai popular, este un model de inteligență artificială antrenat pe bază de limbaj.

Microsoft a pus bazele supercomputerului de la OpenAI

În momentul în care OpenAI a furnizat companiei Microsoft detaliile despre scara la care dorea să calculeze, Microsoft și-a dat seama că trebuie să ofere OpenAI acces la serviciile sale de cloud computing pentru o perioadă extinsă de timp.

Astfel, Microsoft a început să adune zeci de mii de cipuri grafice A100 de la NVIDIA, care au o putere de calcul mare și sunt utilizate frecvent pentru dezvoltarea modelelor de AI. Dar nu a fost vorba doar despre conectarea unor cipuri, potrivit Interesting Engineering.

În antrenarea modelelor de inteligență artificială, munca este împărțită între mii de unități de procesare care se activează simultan, ceea ce necesită o gestionare meticuloasă a energiei. În plus, procesoarele trebuie, de asemenea, să comunice între ele pentru a împărți munca efectuată. Iar pentru acest lucru, Microsoft a trebuit să scrie un software special.

Ce a fost pus la cale pentru OpenAI?

Microsoft a lansat noul său motor de căutare Bing, care utilizează GPT-4, o versiune avansată a modelului lingvistic de la OpenAI. Compania a pus utilizatorii pe o listă de așteptare, astfel încât să poată urmări serverele înainte să lanseze serviciul.

Totodată, prin intermediul serviciilor Azure AI, Microsoft pune la dispoziție infrastructura de calcul pentru ca utilizatorii să își construiască propriile modele de AI.

Ceea ce Microsoft a pus la cale pentru OpenAI în urmă cu câțiva ani a uimit utilizatorii. Ceea ce compania construiește acum este ceva mai sofisticat. Epoca inteligenței artificiale abia a început.

Vă mai recomandăm și: 

Comportamentul Inteligenței Artificiale de la Bing, analizat de un psihoterapeut. Ce crede expertul?

ChatGPT a fost la un pas să treacă examenul pentru licență medicală din SUA

Noi probleme pentru angajații din tehnologie. Bonusurile de la Google, amânate

O nouă tehnologie poate procesa date în timp real de la 30 de milioane de mașini conectate la Internet

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase