Home » Lumea digitală » Tot mai multe site-uri de știri folosesc chatboți AI pentru a crea conținut îndoielnic

Tot mai multe site-uri de știri folosesc chatboți AI pentru a crea conținut îndoielnic

Publicat: 05.05.2023

O companie a analizat site-urile de știri din punct de vedere al credibilității, iar ceea ce a descoperit nu a fost tocmai îmbucurător.

NewsGuard analizează credibilitatea surselor de știri online și a identificat, în luna aprilie, nu mai puțin de 49 de site-uri al căror conținut este, în mare parte sau chiar în totalitate, generat de Inteligența Artificială.

Aceste surse sunt proiectate astfel încât să imite site-urile de știri reale, iar amploarea și lipsa de calitate și de transparență a conținutului lor este alarmantă, demonstrând cum ar putea arăta un internet inundat cu conținut sintetic de slabă calitate.

Pline de reclame, de greșeli de scriere și de erori, aceste site-uri descriu o imagine destul de tristă a viitorului Internetului, în care conținutul generat de AI care alimentează dezinformarea tulbură și mai mult granițele dintre realitate și ficțiune.

Amploarea operațiunilor identificate de NewsGuard este imensă.

De ce sunt create site-urile de știri care publică doar conținut generat de AI?

„Site-urile web, care adesea nu își dezvăluie proprietarul, produc un volum mare de conținut legat de o varietate de subiecte, inclusiv politică, sănătate, divertisment, finanțe și tehnologie. Unele publică sute de articole pe zi. O parte din conținut prezintă informații false”, se arată în raportul NewsGuard.

Potrivit raportului, titlurile generice ale acestor multe site-uri, cum ar fi GetIntoKnowledge.com, HistoryFact.in și BestBudgetUSA.com, și faptul că sunt pline cu reclame sugerează că sunt concepute pentru a genera venituri programatice din reclame și linkuri de afiliere, explică Futurism.

Cum recunoști site-urile de știri de calitate îndoielnică?

Dar site-urile în cauză sunt pline de semnale de avertizare flagrante. Descrierile autorilor, de exemplu, sunt în general fie vagi, fie pur și simplu inexistente. Unele dintre aceste site-uri, cum ar fi HarmonyHustle.com, enumeră autori care sună uman, precum Alex și Tom. Aceste descrieri au uneori chiar și propriile fotografii de profil, care probabil au fost generate tot de AI, potrivit NewsGuard.

Pe de altă parte, textele din aceste ferme de conținut sunt în general atât plictisitoare, cât și repetitive, semne distinctive ale conținutului generat de AI. De asemenea, sunt adesea pline de falsuri flagrante. De exemplu, într-un caz deosebit de flagrant, un site numit CelebritiesDeath.com a susținut că președintele Joe Biden a murit pe 1 aprilie 2023.

După cum s-a dovedit, sursa citată a site-ului a fost un tweet făcut ca glumă de 1 aprilie de către o personalitate conservatoare de pe Twitter.

În plus, afirmația făcută de CelebritiesDeath.com era urmată de avertizarea de dezinformare a OpenAI, un semn că probabil niciun om nu a verificat acel text.

NewsGuard a găsit avertizări OpenAI similare în cel puțin câte un articol de pe fiecare dintre cele 49 de site-uri.

Cine controlează aceste site-uri?

Deci cine controlează site-urile de știri care produc acest conținut de slabă calitate? Doar 29 dintre cele 49 de site-uri au avut informații de contact. Dintre cele 29, doar două au confirmat că au folosit Inteligență Artificială într-o anumită măsură.

În ceea ce le privește pe celelalte 27, două au refuzat să răspundă, 17 nu au răspuns deloc și 8 aveau adrese de e-mail false.

Printre cei care au răspuns s-a numărat și o persoană pe nume Adesh Ingale, care s-a identificat drept fondatorul unui site numit GetIntoKnowledge.com. Dar, în timp ce site-ul prezintă titluri extrem de incoerente, Ingale i-a asigurat pe cei de la NewsGuard că site-ul său folosește automatizarea doar atunci când este „extrem de nevoie”.

„Și da, sunt verificate 100%, astfel încât să nu se creeze informații false. Pe măsură ce lumea avansează către era digitală și automatizare, am introdus unele programe de automatizare în munca noastră, dar rezultatele obținute sunt 100% originale și bazate pe fapte regionale”, a spus Ingale pentru NewsGuard.

GetIntoKnowledge.com este „publicat manual sub supraveghere umană. Suntem noua eră de distribuție a cunoștințelor în toate colțurile lumii”, a adăugat Ingale.

Numărul de astfel de site-uri este de așteptat să crească

Desigur, ar putea fi ușor să recunoaștem aceste site-uri drept gropi de gunoi cu conținut evitabil. Dar, în timp ce oamenii pot recunoaște site-uri ca acestea, adevărata îngrijorare este că alte sisteme AI, cum ar fi Bing AI de la Microsoft și Bard de la Google, s-ar putea să nu reușească; se știe deja că aceste sisteme răspândesc informații greșite în toate direcțiile.

În concluzie, raportul este cel puțin îngrijorător. Unele dintre site-urile în cauză au strâns deja un număr mare de urmăritori pe site-uri de social media precum Facebook, ceea ce înseamnă că ar trebui să ne așteptăm să vedem mai multe astfel de site-uri în lunile următoare.

Vă recomandăm să citiți și:

O nouă metodă de producere a hologramelor ar putea îmbunătăți realitatea virtuală

Un program de Inteligență Artificială încearcă în aceste momente să distrugă lumea

O studentă a folosit ChatGPT pentru a contesta o amendă de parcare

Metaversul se prăbușește fără șanse de scăpare

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase