Home » D:News » Îndulcitorul din sucul tău preferat va fi declarat „posibil cancerigen” de către OMS

Îndulcitorul din sucul tău preferat va fi declarat „posibil cancerigen” de către OMS

Publicat: 02.07.2023

Aspartamul, îndulcitorul din sucul tău preferat, va fi declarat drept „posibil cancerigen” de către departamentul de cercetare a cancerului al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Viitoarea decizie din iulie a Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului (IARC), care face parte din OMS, va clasifica aspartamul drept „posibil cancerigen pentru oameni”. Evaluarea ia în considerare toate dovezile publicate, dar nu ia în considerare cantitatea pe care o persoană o poate consuma în siguranță, scrie Futurism.

Acesta este un motiv amplu de alarmă. Îndulcitorul din sucul tău preferat este de multă vreme un ingredient de bază al băuturilor răcoritoare cu conținut zero sau scăzut de calorii, și este, de asemenea, utilizat în mii de alte produse, inclusiv înghețată, gumă de mestecat și cereale.

Ce înseamnă faptul că îndulcitorul din sucul tău preferat este „posibil cancerigen”?

Dar este de remarcat faptul că denumirea „posibil cancerigen” denotă doar că există unele dovezi că o substanță poate cauza cancer, iar constatările sunt considerate în general neconcludente. Mai există încă două categorii: „probabil cancerigen”, care indică dovezi puternice, și pur și simplu „cancerigen”, ceea ce înseamnă că există un consens asupra unei legături dovedite.

Acestea sunt diferențe importante. Dar indiferent de aspectele tehnice implicate, a pune un „posibil” lângă „cancer” nu înseamnă vești bune.

Prin urmare, IARC s-a confruntat în mod repetat cu critici pentru că i-a alarmat pe oameni cu deciziile sale. De-a lungul anilor, agenția s-a confruntat cu reacții negative pentru clasificarea consumului de carne roșie sau a muncii în ture de noapte drept „probabil cancerigene”, precum și a utilizării telefoanelor mobile drept „posibil cancerigenă”.

Având în vedere mizele implicate, industria alimentară a început deja să conteste hotărârea iminentă a IARC.

Este aspartamul sigur pentru consum sau nu?

„IARC nu este un organism pentru siguranța alimentelor, iar evaluarea lor asupra aspartamului nu este cuprinzătoare din punct de vedere științific și se bazează în mare măsură pe cercetări larg discreditate”, a declarat Frances Hunt-Wood, secretarul general al Asociației Internaționale a Îndulcitorilor.

Deși aspartamul a fost considerat sigur de către autoritățile de reglementare din întreaga lume timp de zeci de ani, inclusiv de către Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) și de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), îndulcitorul nu a reușit să înlăture stigmatul.

FDA a analizat în mod repetat siguranța aspartamului, încă de când acesta a fost aprobat pentru prima dată, în anii 1970. În 2021, agenția a considerat că „nicio concluzie validă” nu ar putea fi derivată dintr-un studiu major al Institutului Ramazzini, care se presupune că a găsit o legătură între aspartam și cancer la rozătoare.

Acel studiu, împreună cu un studiu observațional amplu din Franța care a implicat 100.000 de persoane și a legat aspartamul de cancer, au fost ambele criticate pentru metodologiile lor. În general, ambele sunt excepții într-un corp extins de cercetare, dar, în opinia IARC, sunt suficiente pentru a justifica îngrijorarea.

Aceasta este o decizie îndrăzneață din partea grupului OMS; iar, potrivit Reuters, intenția este de a încuraja mai multe cercetări asupra aspartamului și nu de a stârni panica.

Vă recomandăm să citiți și:

Cum modifică schimbările climatice deciziile părinților?

Cel mai mare rechin-spiriduș prins vreodată în apele din Taiwan

Președintele american Joe Biden l-a numit „dictator” pe Xi Jinping

Primul om din lume diagnosticat cu autism a murit. Cine a fost Donald Triplett?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase