Home » D:News » Cel mai mare rechin-spiriduș prins vreodată în apele din Taiwan

Cel mai mare rechin-spiriduș prins vreodată în apele din Taiwan

Cel mai mare rechin-spiriduș prins vreodată în apele din Taiwan
Credit foto: Dianne Bray/Museum Victoria/CC BY 3.0 au
Publicat: 22.06.2023

Pescarii comerciali au făcut valuri în cercurile științifice, după ce au prins un rechin-spiriduș foarte rar, de peste 800 de kilograme, în largul coastei Taiwanului.

„Aparține familiei rechinilor preistorici și este o fosilă vie foarte rară. Această specie are o piele translucidă, un corp roz și colți malefici”, au declarat pentru Jam Press reprezentanții Muzeului Artistic al Oceanului din Taiwan, care au achiziționat recent uriașa captură.

Specimenul a fost capturat de un trauler australian în largul cantonului Su’ao, care se află la peste 70 de kilometri sud-est de Taipei.

Cel mai mare rechin-spiriduș prins vreodată în largul Taiwanului

Cunoscut și sub numele de „rechinul-diavol”, rechinul-spiriduș este numit astfel pentru rândurile sale ondulate de dinți, pielea translucidă de culoare gri-roz și un bot alungit.

În ciuda înfățișării sale, rechinul-spiriduș nu reprezintă o amenințare pentru oameni. Specia se hrănește cu calamari și alte specii în habitatul său de pe fundul oceanelor Indian, Atlantic și Pacific, la 1.200 de metri adâncime.

Cu o lungime de 4,6 metri și o greutate de 800 de kilograme, specimenul este cel mai mare rechin-spiriduș prins vreodată în largul Taiwanului.

Specimenul era atât de mare încât a trebuit să fie transportat cu un stivuitor și încărcat într-un camion cu platformă.

Din păcate, acesta nu a fost singurul rechin care a fost prins accidental de trauler.

Spre dezamăgirea iubitorilor de rechini, specimenul era o femelă însărcinată cu șase pui, fiecare cântărind 3,6 kilograme și măsurând peste un metru.

Toți aveau dinții complet formați, fapt ce i-a făcut pe oamenii de știință să creadă că erau pe cale să se nască. Rechinii-spiriduș se dezvoltă în ouă și eclozează în interiorul mamei.

Rechinul a fost cumpărat de Muzeul de Artă Oceanică din Taiwan

Reprezentanții muzeului au susținut că un restaurant era cât pe ce să cumpere cadavrul pentru a-l vinde ca hrană înainte ca ei să intervină și să îl achiziționeze.

Oamenii de știință știu că această specie este o creatură solitară și leneșă, caracteristici ce pot face ca urmărirea prăzii să fie o provocare, potrivit NY Post.

Din fericire, acest prădător este capabil să își depășească limitările locomotorii cu ajutorul unor „arme superioare”. Rechinul se mândrește cu o falcă extensibilă, cu ajutorul căreia poate prinde prada cu o viteză impresionantă.

Aceasta nu este singura captură uimitoare din ultimele luni. În septembrie, pescarii din Mexic au prins un „șarpe de mare” uriaș (Regalecus glesne), un alt locuitor misterios al adâncurilor despre care se spune că este un semn al cutremurelor iminente.

Vă mai recomandăm și: 

Broaștele au accente diferite, au descoperit cercetătorii

„Super porcii”, pe cale să invadeze Statele Unite

Imagini în premieră mondială arată marele rechin alb devorat de orci

Orcile au grijă de puii lor masculi chiar și la maturitate, arată un studiu surprinzător

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase