Home » D:News » Japonezii încearcă să producă pastila de creștere a dinților

Japonezii încearcă să producă pastila de creștere a dinților

Japonezii încearcă să producă pastila de creștere a dinților
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 04.07.2023

Japonia lucrează la un medicament pentru regenerarea dinților pierduți. Medicamentul care permite dinților să crească la loc se apropie de aproape de faza de testare.

„Pastila” de creștere a dinților este destinată persoanelor care, din cauze congenitale, nu au o pereche completă de dinți permanenți. Inițial, obiectivul cercetătorilor este de a face medicamentul disponibil pentru uz general până în 2030.

„Creșterea unor dinți noi este visul oricărui dentist. Lucrez la acest lucru încă de când eram doctorand. Eram sigur că îl pot realiza”, a declarat Katsu Takahashi, șeful departamentului de stomatologie și chirurgie orală de la Institutul de Cercetare Medicală al Spitalului Kitano din Osaka, potrivit kitano-hp.or.jp.

O anumită genă permite șoarecilor modificați genetic să aibă mai mulți dinți

Anodonția este o afecțiune congenitală care împiedică creșterea unui set complet de dinți, o problemă care afectează aproximativ 1% din populație. Cei care cresc cu anodonție se confruntă cu dificultăți în îndeplinirea chiar și a unor funcții aparent simple, cum ar fi mestecatul, înghițirea și vorbirea, cu un impact negativ asupra dezvoltării lor.

Descoperirea a venit atunci când echipa lui Takahashi a descoperit că o anumită genă, atunci când era eliminată, permitea șoarecilor modificați genetic să aibă mai mulți dinți. De aici a apărut ideea de a dezvolta un medicament care să blocheze acțiunea unei proteine, numită USAG-1, capabilă să limiteze creșterea dinților.

Medicamentul, care și-a dovedit deja eficiența pe șoareci, este pregătit pentru a fi utilizat la om. Dacă se dovedește că nu are efecte secundare nocive, acesta va fi destinat tratării copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 6 ani care suferă de anodonție.

Dacă va avea succes, medicamentul ar putea revoluționa întregul domeniu al stomatologiei.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase