Home » D:News » Mesajul președintelui american Joe Biden pentru liderii lumii reuniți la Adunarea Generală a ONU

Mesajul președintelui american Joe Biden pentru liderii lumii reuniți la Adunarea Generală a ONU

Mesajul președintelui american Joe Biden pentru liderii lumii reuniți la Adunarea Generală a ONU
Președintele american Joe Biden, la adunarea generală a ONU. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 21.09.2023

Președintele SUA, Joe Biden, a folosit discursul din cadrul Adunării Generale a ONU pentru a face apel la liderii lumii să fie alături de Ucraina împotriva invadatorilor ruși – și speră ca și republicanii din Congres să ia aminte, scrie Reuters.

Discursul lui Biden în cadrul adunării anuale a fost evenimentul central al vizitei sale de trei zile la New York, care va include întâlniri cu șefii a cinci națiuni din Asia Centrală, precum și cu liderii Israelului și Braziliei.

Biden, un democrat, a făcut din mobilizarea aliaților SUA pentru a sprijini Ucraina o componentă principală a politicii externe americane, susținând că lumea trebuie să trimită un semnal clar președintelui rus Vladimir Putin că nu va putea să reziste mai mult decât Occidentul.

„Rusia crede că lumea se va plictisi”

„Rusia crede că lumea se va plictisi și îi va permite să brutalizeze Ucraina fără consecințe”, a spus Biden în timpul discursului, potrivit unui extras publicat de Casa Albă.

„Dacă permitem ca Ucraina să fie ciopârțită, mai este independența oricărei națiuni în siguranță?”.

Biden s-a confruntat cu critici din partea unor republicani care doresc ca Statele Unite să cheltuiască mai puțini bani pentru efortul de război.

Fostul președinte Donald Trump, favorit pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidențiale din 2024, a promis că va încerca să pună capăt rapid războiului dacă va reveni la putere.

Invazia Rusiei, o încălcare a Cartei fondatoare a ONU

Trump și-a exprimat scepticismul cu privire la angajamentul Washingtonului față de aliații tradiționali, inclusiv NATO, și a fost elogios la adresa lui Putin.

Președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, principalul republican de la Washington, a pus la îndoială faptul că Statele Unite ar trebui să continue să trimită miliarde de dolari în armament în Ucraina.

În discursul său, președintele Joe Biden a argumentat că invazia Rusiei din 2022 din februarie a Ucrainei și ocuparea teritoriului reprezintă o încălcare a Cartei fondatoare a ONU, al cărei principiu principal este respectarea suveranității și integrității teritoriale, au declarat oficiali americani.

Statele Unite pregătesc un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina

„El va face o apărare foarte înflăcărată a motivelor pentru care susținerea Ucrainei chiar contează, nu doar pentru securitatea noastră națională, ci și pentru menținerea Cartei ONU și a ideii de suveranitate și integritate teritorială”, a declarat un înalt oficial al administrației înainte de discurs.

Un alt oficial al administrației a declarat că Biden și oficialii americani se vor concentra, de asemenea, pe mobilizarea resurselor pentru infrastructură și dezvoltare durabilă și pe combaterea schimbărilor climatice.

Majorități solide de americani susțin furnizarea de armament Ucrainei pentru a se apăra împotriva Rusiei și consideră că un astfel de ajutor demonstrează Chinei și altor rivali ai SUA voința de a proteja interesele și aliații SUA, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos din iunie.

„Avem încredere că va exista un sprijin bipartizan”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar urma să îl viziteze pe Biden la Casa Albă și să se întâlnească, de asemenea, cu unii lideri din Congres.

Statele Unite pregătesc un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care să coincidă cu vizita sa, iar Congresul a fost rugat să aprobe miliarde de dolari în plus pentru asistență de securitate pentru restul anului.

„Avem încredere că va exista un sprijin bipartizan pentru acest lucru. Cred că și președintele Zelenski are”, a declarat reporterilor consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan.

După discursul său, Biden a stat de vorbă cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, pentru a discuta despre punctele fierbinți ale lumii.

Biden a avut prima întâlnire față în față cu Benjamin Netanyahu

Ulterior, el va participa la un summit cu președinții a cinci națiuni din Asia Centrală, o premieră. Acestea sunt Kazahstan, Republica Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan.

Biden s-a întâlnit și cu președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva și a participat alături de acesta la un eveniment cu liderii sindicali din Brazilia și Statele Unite.

Mai mult, Biden a avut prima sa întâlnire față în față cu premierul israelian Benjamin Netanyahu de când acesta a recâștigat puterea în decembrie anul trecut.

Sullivan a declarat că aceștia vor discuta despre „o viziune pentru o regiune mai stabilă, mai prosperă și mai integrată, precum și pentru a compara notele cu privire la contracararea și descurajarea eficientă a Iranului”.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase