Lovitură pentru patronii de restaurante și localuri din Germania

08 11. 2023, 09:30
Mese goale la un restaurant din Berlin. Sursa foto: Profimedia

Patronii de restaurante și localuri din Germania se tem că vor fi nevoiți să își închidă afacerile, după ce Guvernul german vrea să elimine scutirile primite în pandemie, scrie Reuters.

Pentru a sprijini industria în timpul blocajelor cauzate de COVID-19, executivul german a redus taxa pe valoarea adăugată (TVA) pentru alimentele din restaurante la 7%, dar aceasta urmează să crească din nou la 19% până la sfârșitul anului.

Partidul FDP, care controlează Ministerul de Finanțe în cadrul coaliției de guvernare formată din trei partide, este de acord să se lase să expire scutirea fiscală, calculând că ar costa 3,3 miliarde de euro (3,5 miliarde de dolari) menținerea ei în vigoare, în 2024.

Aproximativ 12.000 de afaceri s-ar putea închide

Ministrul de finanțe, Christian Lindner, a precizat recent că guvernul va trebui să găsească fonduri din alte părți dacă va trebui să o prelungească.

Cu toate acestea, aproximativ 12.000 de afaceri s-ar putea închide dacă TVA-ul va reveni la 19%, a declarat Guido Zoellick, președintele Asociației germane a hotelurilor și restaurantelor DEHOGA.

Cheltuielile tot mai mari riscă să țină clienții acasă

Potrivit unui sondaj DEHOGA, 93% dintre proprietarii de afaceri ar trebui să transfere clienților lor o creștere a impozitului pe mese, dar cheltuielile tot mai mari pentru mâncarea în oraș și alte presiuni asupra bugetelor riscă să țină clienții acasă.

„M-aș aștepta la o reorientare a consumului în oraș către consumul acasă, deoarece mâncatul la restaurant devine relativ mai scump”, a declarat economistul ING Thijs Geijer, menționând că acest lucru ar fi în beneficiul supermarketurilor și al furnizorilor de supermarketuri.