Home » D:News » Un vulcan din Islanda ar putea să erupă în orice moment

Un vulcan din Islanda ar putea să erupă în orice moment

Un vulcan din Islanda ar putea să erupă în orice moment
Erupția vulcanului Fagradalsfjall din iulie 2023. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 13.11.2023

Autoritățile din Islanda au declarat stare de urgență și au evacuat mii de oameni după ce mai multe cutremure au izbucnit în apropierea unui vulcan. Specialiștii se tem că ar putea urma o erupție vulcanică.

Autoritățile au ordonat ca mii de persoane care locuiesc în orașul Grindavík din sud-vestul țării să fie evacuate ca măsură de precauție, potrivit BBC.

Oficiul Meteorologic al Islandei (IMO) susține că este îngrijorat din cauza cantității mari de magmă care se formează în subteranul vulcanului Fagradalsfjall.

Peste 20.000 de cutremure au fost înregistrate

Peste 20.000 de cutremure au fost înregistrate în peninsula Reykjanes în ultimele săptămâni. În zonă nu au fost erupții vulcanice timp de 800 de ani înainte de producerea unei erupții în 2021.

Agenția de Protecție Civilă din Islanda a anunțat că decizia de evacuare a venit după ce OMI nu a putut exclude un scenariu potrivit căruia „un tunel de magmă care este în formare ar putea ajunge în orașul Grindavík”.

„Nu există niciun pericol imediat iminent”

Autoritățile le-au cerut oamenilor să părăsească orașul, dar au subliniat faptul că nu este o „evacuare de urgență” făcând apel la calm.

„Nu există niciun pericol imediat iminent, evacuarea este în primul rând preventivă, având ca obiectiv principal siguranța tuturor locuitorilor din Grindavík”, a explicat Agenția de Protecție Civilă.

Toate drumurile din orașul cu aproximativ 4.000 de locuitori sunt închise. Islanda are aproximativ 30 de situri vulcanice active.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase